Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ptačí chřipka v Čechách: Co bychom o ní měli vědět a máme se jí vůbec bát?

    V Česku se po téměř deseti letech u labutí a drůbeže objevila ptačí chřipka | foto: iDNES.cz

    Ptačí chřipka opět řádí v Česku, je to důvod přestat krmit labutě a bát se toho, že když se na nás vyřádí pták, znamená to pro nás zvýšené riziko? Tady je přehled zásadních věcí, na které byste se možná chtěli zeptat!

    Když se řekne „ptačí chřipka“, jistě každého napadne řada otázek. Ty nejdůležitější dotazy ohledně epidemie jsme sesbírali a položili jsme je na Státní veterinární správě a také mluvčím několika drůbežáren. A zde jsou odpovědi:

    1. Měli bychom přestat jíst drůbež a vejce, než epidemie pomine?

    Rozhodně není třeba se bát konzumovat drůbeží maso. V České republice jsou všechny chovy drůbeže pod přísným veterinárním dozorem, který pečlivě monitoruje zdravotní stav zvířat. Další navazující kontroly jsou nastaveny v průběhu zpracování produkce. Kontrolou samozřejmě prochází i dovozy zvířat a masa. Není třeba se obávat, že by se na trh dostalo maso z nakažených zvířat. Po nákupu a při kuchyňském zpracování stačí dbát na základní hygienická pravidla.

    2. Může se ptačí chřipkou nakazit člověk a je pro něj nebezpečná?

    U konkrétního typu viru označeného jako H5N8, který byl letos potvrzen u všech ptáků v ČR u nichž byla potvrzena nákaza ptačí chřipkou, není dosud znám žádný přenos nákazy na člověka. Obecně lze říci, že člověk je vůči ptačí formě chřipkových virů velmi málo vnímavý. Rizikem je zde však možná mutace viru, která by již následně zdraví lidí ohrozit mohla. I proto se provádí utrácení ptáků v ohnisku nákazy.

    3. Jak se před případnou nákazou chránit?

    Nejvýznamnější je dodržování zásad osobní hygieny. Důležité je mytí rukou a dezinfekce po každém kontaktu s ptáky nebo jejich exkrementy. Lidé, kteří přicházejí v zaměstnání do kontaktu s drůbeží, by v případě na podezření z nákazy v chovu měli nosit ochranné pomůcky (pracovní oděv, pokrývku hlavy, která zcela ukryje vlasy, ochrannou obuv, omyvatelné ochranné rukavice a ochranné brýle). Není se také třeba obávat nákazy po konzumaci infikovaného masa - virus je velmi citlivý na teplotu a jakákoli běžná úprava vajec a masa jej ničí během několika málo vteřin.

    4. Bude mít ptačí chřipka vliv na cenu drůbežího masa a vajec?

    Možná vás překvapí fakt, že ke zdražování drůbežího masa a vajec nedochází. Je tomu tak proto, že potenciálně infikované maso si mnozí bojí koupit a jeho ceny tak v poslední době klesají. Mnohé drůbežárny tak prodělávají nejen na tom, že musí likvidovat celé chovy drůbeže, ale navíc je menší zájem o ty, které jsou v pořádku. Proto se dá očekávat, že za maso a vejce utratíte nyní spíše menší množství peněz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 pondělí 29. května 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      13
    • Cože
      12
    • Sladký
      9
    • Tvl
      9
    • Haha
      7
    • Trapas
      4
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...