Sněmovna jako žvanírna: Pět největších špeků od pultíku!

Poslanecká sněmovna zahájila v pondělí svoji činnost a u řečnického pultu se jako na orloji začali točit staří známí řečníci. Nejvíce řádil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který mezi řečníky patří mezi těžké váhy. Svým plamenným projevem vyprovokoval nejvíce reakcí. Koho všeho naštval ?

1. Miroslav Kalousek (TOP 09)

K řečnickému pultu se jako obvykle dral nejvíc politický dinosaurus a brilantní řečník v jednom Miroslav Kalousek. Bývalý ministr financí opět plamenně řečnil o blížícím se konci demokracie v Česku. „Každý by si měl za plentou položit otázku, zda si ten projekt Zeman–Babiš přeje, anebo s ním nesouhlasí,“ varoval před volbou Radka Vondráčka na předsedu Sněmovny a údajným mocenským paktem mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem.

Tím spoustu poslanců naštval a rozpoutal vlnu faktických poznámek. 

2. Jaroslava Jermanová (ANO)

Středočeská hejtmanka se při vzdávání se poslaneckého mandátu rozpomněla na tři roky starou kritiku právě kontroverzního poslance Kalouska, který ji tehdy kritizoval, že řídí schůzi v mikině. Jermanová přinesla šéfovi TOP 09 dárek v podobě svetříku a předala mu ho se slovy:  „Přijměte tento svetřík a poraďte se s odborníky na módu, co to znamená mikina.“

Kalousek jí za dárek s pobavením poděkoval. „Do toho se při vší úctě nevejdete, je to ten autentický,“ dodala pak ještě Jermanová.

3. Andrej Babiš (ANO)

I šéfa hnutí Ano a pravděpodobného budoucího premiéra Andreje Babiše vyprovokoval Kalouskův středeční projev. Když chtěl Kalouska konfrontovat, zjistil, že ho ve Sněmovně nevidí. „Nevím, kam šel pan Kalousek, asi si šel doplnit dávku, aby měl tu hladinu. Je škoda, že tady není,“ zavtipkoval. Vzápětí začal očima hledat nejmladšího poslance ve Sněmovně Dominika Feriho

„Tam vlevo. Tak ten (Dominik Feri) dostal toho Kalouska do Sněmovny, bohužel, takže jsme se ho nezbavili a budeme ho tady poslouchat, ty jeho pitomosti a demagogie, ještě dlouho. Je to trauma, ale snad to přežijeme,“ postěžoval si Babiš.

4. Dominik Feri (TOP 09)

Mladý poslanec se po narážce Andreje Babiše nevzdal a jeho poznámku okomentoval slovy: „Velmi rád bych poděkoval kolegovi Babišovi za polibek smrti,“ konstatoval nejmladší poslanec trpce.

5. Vojtěch Filip (KSČM)

Miroslav Kalousek nadzvedl ze židle i předsedu komunistů Vojtěcha Filipa, který ho označil za profesora demagogie. 

„Nevidím nic špatného na tom, že zástupce vítěze voleb bude dělat předsedu Sněmovny. Chápu kolegu Kalouska, že je ještě po tolika letech pořád dotčen opoziční smlouvou,“ prohlásil Filip směrem k lídrovi TOP 09.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:29 sobota 24. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 296
  • 279
  • 268
  • 225
  • 224
  • 8