Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kreténi, lůza a barbarský čin primitivů. Politikům hnul žlučí útok na Churchillovu sochu

    Útok na sochu velikána Winstona Churchilla před pražskou VŠE, ke které se pachatel zbaběle připlížil ještě pod rouškou tmy, hnul žlučí drtivé většině české veřejnosti. Ozvala se i řada politiků. Jiří Pospíšil čin označil za odporný vandalismus, podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka jde o důsledek toho, že lidé jen ustrašeně mlčí. Peprnými slovy nešetřil ani Jan Skopeček z ODS.

    „Winston Churchill byl skvělý politik a státník, který bojoval proti největšímu rasistovi v novodobých dějinách lidstva: Adolfu Hitlerovi. Toto je odporný vandalismus!“ rozčílilo „dílo“ vandalů Jiřího Pospíšila z TOP 09.

    Pozdvižení způsobilo posprejování sochy hrdiny, bez něhož by možná světu dodnes vládlo nacistické Německo, také na Pražském hradě. Jako jeden z prvních se ozval mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

    „Zlo útočí stále silněji, protože ustrašeně mlčíme. Začíná to Koněvem, pokračuje Churchillem a končí to útoky na lidské bytosti,“ napsal Ovčáček.

    Podle poslance za ODS Jana Skopečka byl čin dílem barbarů, primitivů a kreténů. 

    „Ještě začátkem týdne jsem cestou na VŠE v Praze míjel sochu Winstona Churchilla a v duchu doufal, že se u nás takoví kreténi jako v Londýně nenajdou. Bohužel našli. Je to odporný, barbarský čin primitivů vůči státníkovi, který přispěl porážkou nacistického Německa k naší svobodě. Pokud to bude možné, nabízím, že se zapojím do čištění. Nenechme se podobnou lůzou znechutit a otrávit,“ píše Skopeček.

    Podle europoslance za ODS Alexandra Vondry je namístě se obávat, jakým směrem se Západ začíná ubírat.

    „Churchill terčem kulturní války. Bohužel už i v naší zemi, jak ukazuje fotka jeho žižkovské sochy před VŠE, kterou v noci na dnešek vandalsky postříkal nějaký idiot. V Anglii dnes sochy Churchilla, který Británii i Evropu zachránil před Hitlerem, musí bránit před nájezdy levičáckých hord fotbaloví fanoušci. Boris Johnson na to nemá koule. Kam se to ten Západ dostává? V Americe vadí Kolumbus a brzy bude vadit i George Washington. Ano, i on měl otroky. Přejmenují kvůli tomu hlavní město?“ ptá se Vondra.

    „U nás to zatím není tak horké. Ale vezmeme-li v potaz, jak rychle se k nám tyto trendy ze Západu šíří, tak se máme na co těšit. Budou tu taky někteří borci shazovat třeba sochy Karla IV.? Také on měl krev na rukou: kvůli pogromům v Norimberku. Půjdou v Německu dolů sochy Martina Luthera, protože byl antisemita? Myslím, že je potřeba tohle šílenství co nejdřív zastavit. Jinak nás ty kulturní války zavlečou do konfliktu, z něhož bude jen těžká cesta zpět. Už to tady bylo. A jen blbci opakují stejnou chybu dvakrát,“ dodává.

    Ekonom a někdejší ministr školství, mládeže a tělovýchovy a také ministr financí Ivan Pilip zase útoky na sochy považuje za vodu na mlýn některých politiků.

    „Ano, Churchill byl podle dnešních měřítek rasista. Ale to v té době většina lidí. Nebrat v úvahu historické okolnosti je podobné jako vyčítat středověkým vládcům tresty smrti. Ale jen tak dál, Trump, Le Penová, Zeman, Okamura a další like it, lepší kampaň by nevymysleli,“ míní Pilip.

    „Lidé, co vandalizaci odsuzují, jsou osočováni protistranou, která vykřikuje, že Churchill rasista opravdu byl a socha by snad vůbec neměla existovat. To můžeme sledovat po celém světě, boření soch, přepisování historie, to vykopává stále větší příkopy ve společnosti. Já s tím nesouhlasím. I ve světle toho, že Churchill byl hlavním strůjcem porážky nacistického Německa a bez něj bychom dost možná žili v jiném světě. Ve světě, kde bychom třeba nemohli ani svobodně názor vyjádřit. Winston Churchill je jeden z největších hrdinů 20. století. Věřím, že budou vandalové za jejich hloupost náležitě potrestáni. Třeba tisícem hodin poctivého studia historie,“ píše bývalý starosta Prahy 3 Alexander Bellu.

    Také šéf ODS Petr Fiala se k pošpinění památky velké historické osobnosti vyjádřil.

    „Posprejování sochy velkého demokratického politika Winstona Churchilla, který se podílel na porážce Adolfa Hitlera a jeho odporné mj. rasistické politiky, je hloupé a ostudné. Rasismus je nicméně problém, před kterým nelze zavírat oči nikde ve světě. V ČR naštěstí nemá silnou základnu ani podporu. Ale musí se s ním bojovat už v začátku, k čemuž patří jasné odmítání všeho, co jen naznačuje rasovou nadřazenost nebo nenávist,“ napsal.

    Kdo byl Winston Churchill?

    Svoji politickou kariéru zahájil v roce 1900, kdy jako konzervativní poslanec zasedl v parlamentu. Během několika desítek let ve sněmovně Churchill upoutával pozornost rozmanitými způsoby: odchodem k liberálům a následným návratem ke konzervativcům, poutí po ministerstvech (byl ministrem obchodu, vnitra, války, kolonií i financí), ideově se podílel na vývoji obrněného bojového vozidla (tanku) či ostrými slovními půtkami se svými oponenty.

    Těsně po německém útoku na Polsko v září 1939 stanul podruhé v čele královského námořnictva a v květnu 1940 byl jmenován válečným předsedou vlády. Necelý rok po skončení vojenského konfliktu už Churchill varoval před komunistickým nebezpečím. Památné je jeho vystoupení z března 1946 v americkém Fultonu, kde hovořil o tom, že „od Štětína na Baltu až po Terst na Jadranu byla napříč kontinentem spuštěna železná opona“.

    Krátce po konci války musel Churchill po prohraných volbách premiérský úřad opustit, aby se do něj v roce 1951 ještě jednou na čtyři roky vrátil. Jeho druhé funkční období bylo však již odleskem někdejší slávy. Expremiér, sužovaný zdravotními problémy, žil poté převážně na svém venkovském sídle v Chartwellu. Osudným se mu stal další záchvat mrtvice, po němž politik 24. ledna 1965 v Londýně zemřel. Britové mu vzdali hold velkolepým státním pohřbem.

    Churchill byl již od mládí plodným spisovatelem: psal díla autobiografická, historická i eseje. Po dokončení šestisvazkového cyklu Druhá světová válka mu byla v roce 1953 udělena Nobelova cena za literaturu. K jeho koníčkům patřilo také malování, je autorem více než 500 obrazů, z nichž většina je v muzeích či v soukromých sbírkách.

    Churchill, jehož celým životem provázela manželka Clementine, s níž měl syna a čtyři dcery, patřil v roce 1938 k několika politikům, kteří pozvedli svůj hlas proti mnichovské dohodě. Významnou měrou přispěl také k uznání Benešovy exilové vlády a poskytl jí v Británii útočiště. V roce 2014 dostal Churchill od českého prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva in memoriam. Nejvyšší české státní ocenění převzal politikův vnuk, britský poslanec Nicholas Soames.

    Posprejování Churchillovy sochy rozlítilo i veřejnost, pochvalně se k němu vyjadřují pouze výjimky z řad krajní levice. Policie čin, který se stal jen týden po výročí vylodění v Normandii, přelomové události druhé světové války, vyšetřuje.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:09 pátek 9. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      73
    • Super
      53
    • Trapas
      48
    • Haha
      38
    • Sladký
      36
    • Cože
      32
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...