Primátorka Krnáčová žádá taxikáře: „Přestaňte blokovat Prahu!“

Ačkoliv již více než měsíc platí novela silničního zákona umožňující postihovat nepoctivé řidiče taxislužeb, pražští taxikáři stále nejsou spokojeni. A to tak, že opět plánují zablokovat pražské silnice, které chtějí učinit neprůjezdnými. To pobouřilo pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou, jež se rozhodla všem taxikářům zaslat otevřený dopis.

Vážení řidiči, vyzývám vás, abyste upustili od plánovaného protestu. Zhruba před měsícem, konkrétně 2. října, někteří z vás blokovali pražské letiště a já pořád mám z celé akce pocit, že neprospěla vůbec nikomu.

Naopak nejvíce ublížila právě taxikářům, a to nejen těm stávkujícím, ale všem. Od té doby se odehrálo několik důležitých věcí, a proto vůbec nerozumím vašim krokům a prohlášením, že budete opět blokovat Prahu. Vysvětluji si to tím, že se k vám ty informace prostě nedostaly, a tak bych je v tomto dopise chtěla zrekapitulovat.

Od 4. října platí novela silničního zákona, která nám umožňuje důsledněji postihovat nepoctivé řidiče taxi, a jelikož město nahlíží stejně i na řidiče využívající aplikaci Uber, tak se tyto kontroly týkají opravdu všech přepravců. A to byl přece i požadavek všech slušných taxikářů! Že té možnosti využíváme maximálně, dokládají čísla. Za říjen jsme ve spolupráci s městskou policií provedli téměř 1200 kontrol a z toho se zhruba 200 z nich týkalo Uberu (kontroly totiž musí být proporční).

Také jsme uspěli u Nejvyššího správního soudu s naší stížností. Ten potvrdil, že argument Městského soudu, že se v případě Uberu jedná o sdílenou ekonomiku, a nemusí se proto řídit stejnými zákony jako ostatní přepravci, je chybný a celou věc vrátil k novému projednání. To je velmi výrazný posun, protože do teď jsme měli jediný rozsudek a ten hovořil v neprospěch města.

Jakmile budou nově obsazená dotčená ministerstva, uspořádáme na půdě města pracovní setkání, na které pozveme ministry, odpovědné úředníky, významné dispečinky a zástupce digitálních platforem. Cílem bude, aby všechny strany diskutovaly o celém problému a navrhly řešení, které nebude zpátečnické a ani diskriminační pro žádnou ze zainteresovaných skupin. Samozřejmě ode mě neočekávejte, že se budu chtít bavit i s těmi, kteří vydírají Prahu.

Město dlouhodobě v této problematice dělá maximum. A to i před tím prvním nesmyslným protestem, tak i po něm. A jaká je vaše reakce? Oznámení další blokády města, na kterou doplatí nejvíce běžní občané. Váš postup je naprosto absurdní a já vás proto vyzývám, abyste od toho záměru upustili, protože tím ze všeho nejvíce poškozujete občany (vaše potenciální zákazníky), sami sebe, ale i vaše kolegy (kterých je většina), kteří město blokovat nechtějí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:16 úterý 13. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 7
  • 5
  • 4
  • 4
  • 3
  • 3