Fejkový Ron Weasley v Prostřenu prudí čím dál víc: Na nervy leze i soutěžícím

Chlubí se sice praxí u Jana Punčocháře a Romana Pauluse, slušnému chování a vystupování se u nich Adam Tišer bohužel nenaučil. Není divu, že v Prostřenu ze středních škol se velmi etabloval coby „vopruz“ a chytrák, který má ke všemu připomínky a nic mu není po chuti. Zato základy etikety a základních pravidel šly evidentně mimo něj.

„Je to maso stařené?“ zeptal se Adam Tišer úterního soutěžícího Lukáše Staňka, když v Prostřenu naservíroval myslivecký bažantí vývar s bylinkovými knedlíčky.

„Ano, to vím, to je lanýž,“ přispěchal s odpovědí, když se hostitel pídil, jestli ostatní poznají, co to tak voní v holandské omáčce k zastřeným vejcím.

„Je to domácí,“ snažil se vtipkovat s důrazem na legendární větu z pořadu Prostřeno, která musí zaznít snad v každém díle.

„Včera protivně namyšlený, dnes ještě protivnější a namyšlenější. Jestli to tak půjde dál, tak potěš. A ten okoukaný důležitý slovník. Kdepak jsme to už slyšeli?“ zhodnotila Adamovo vystupování divačka Milana, která narážela na fakt, že budoucí kuchař hltá slova slavných kuchařů a bere je za svá.

Mladík, jenž hájí barvy Středního odborného učiliště gastronomie U Krbu v pražských Malešicích, je možná snaživý a nadaný žák, který „chce v zahraničí něco dokázat“, sympatie diváků ani soutěžících si ale nezískal. Spíše naopak. Jeho moudra a poučky se začínají všem zajídat.

Adam má ke všemu světácké připomínky, všechno ví nejlépe, všechno mu přijde buď málo, nebo moc slané, sladké, nevychucené a málokdy mu je něco po chuti. Nad tím by se ještě možná dalo mávnout rukou. Kdoví, třeba měl smutné dětství, rodiče ho málo (anebo až příliš) chválili a on zoufale touží zazářit a vyniknout. 

Mudrování a hyperkritičnost by mu s ohledem na věk člověk odpustil, absenci pravidel vychování a etikety už ne! To ale není ani dobrá vizitka pro jeho školu.

Jaroslav Sapík je kovaný propagátor domácí kuchyně a hlavně zvěřiny, kterou si sám střelí.

„Pravidla slušného chování se na školách už neučí? Přišel, prvně se pozdravil se soutěžícím, aniž by si vůbec všiml váženého pana Sapíka, který mu už sám podával ruku, a ještě u přípitku přežvykoval. Opravdu úroveň,“ přisadila si celkem trefně divačka Hana, která nebyla sama, kdo má za to, že to bylo hodně přes čáru.

„Trocha etikety a méně arogance, to by mu neškodilo. Jak se zachoval vůči panu Sapíkovi, to byl vrchol!“ přitakala jí další.

Třešničkou na dortu bylo, když na slavnostní večer dorazil v „prudce módních“ roztrhaných džínách a oprané džínové bundě s bílým kožichem na límci, kterou nesundal ani u jídla.

„Ron Weasley bude těžký frajírek, už jsem zvědavá na tu jeho high gastronomii,“ doplnila Katrinka, jíž samozvaný mistr z Prostřena připomíná jednu z hlavních postav knih a filmů o Harrym Potterovi. Na rozdíl od všemi oblíbeného Rona světákovi Adamovi nikdo nemůže přijít na jméno a decentně na to upozorňují i sami soutěžící.

Ron Weasley asi ztratil Harryho. Jinak nechápeme ten nešťastný obličej.

„Barvy naší školy bude hájit Adam Tišer. Vařit bude v pátek. Tak se dívejte a držte palce,“ napsala na facebookové stránky školy ředitelka SOU Kateřina Mrvová.

Otázkou je, jestli to bude stačit. Jestli se do pátku bude chovat jako dosud, dostane i za vytuněné michelinské menu maximálně šest sedm bodů. A jenom proto, že se neumí chovat a ostatní z něj budou už úplně znechucení a unavení.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:27 čtvrtek 10. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 75
  • 54
  • 27
  • 25
  • 17
  • 14