Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Promlčeno mapuje případy týrání: Lenku (31) nutil přítel k sexu a znásilňoval. Škrtil ji před dítětem

    Tvůrci thrilleru Promlčeno, který vstoupí do českých kin 28. dubna, vedle samotného filmu podpořili občanskou iniciativu, jež mapuje a zveřejňuje případy dávných zločinů. Jedním z nich je i příběh Lenky (31), kterou měl bývalý přítel léta trýznit a znásilňovat. To vše se dělo před očima jejich malého syna.

    V minulém roce vyplula na povrch celá řada případů obvinění veřejně známých mužů ze sexuálně nevhodného chování a podezření ze znásilnění. Týkaly se Dominika Feriho, někdejšího „korunního prince“ TOP 09, a Jana Cimického, všeobecně známého psychiatra. 

    Obě tyto kauzy měly podobné rysy, po sérii třaskavých článků přišlo dlouhé mlčení, a to jak ze strany aktérů, tak policie. 

    Mlčením a především promlčením případů vražd a znásilnění se zabývá občanská iniciativa „Nepromlčíme“. Ta si klade za cíl otevírat společenskou diskuzi nad tématem promlčení závažných trestných činů a bojuje za prodloužení jejich krátkých promlčecích lhůt.

    Jednou z obětí „mlčení a promlčení“ je Lenka N. Ta projevila mimořádnou statečnost tím, že předstoupila před kameru a bez rastrování tváře otevřeně popsala drsné týrání včetně znásilňování od bývalého partnera. I když znásilnění nahrála na mobil a dala nahrávku k dispozici policii, ta případ neřešila a dnes je již promlčený.

    S expřítelem skladníkem se měla seznámit na internetové seznamce. V tu chvíli jí vypadlo bydlení a on se nabídl, že může bydlet s ním v jeho garsonce. Nejdříve to bylo idylické soužití. Byl milý, snažil se a pomáhal s domácností. Lenka v září 2016 porodila krásného syna, nyní již pětiletého Michala. 

    Přítel ji ale začal týrat už dříve, hned jak zjistil, že je s ním těhotná. Bil ji, znásilňoval, způsobil jí mnohá zranění. Nejhorší bylo, že syn Michal byl v malém bytě všeho svědkem.

    „Nejprve mi všechno vyčítal,“ vypráví Lenka. „Byl schopný vybouchnout i kvůli slupce od banánu, kterou jsem položila na stůl. Všechno se stupňovalo. Začal mě hlídat, kontrolovat mi mobilní telefon. Omezoval mi přátele, vypínal wifi, aby mě odřízl od světa. Vyhrožoval vypnutím elektřiny a vody. Když se mu cokoliv nelíbilo, zbil mě, až jsem měla modřiny,“ popisuje.

    Nikdo jí nevěřil

    Přelom nastal, když v návalu vzteku rozbil skleněné dveře v bytě a střepy létaly až na dětskou postýlku. Tehdy si Lenka dodala odvahu a šla na policii. 

    Bohužel jí prý nepomohli, naopak jí policistka sdělila: „Buďte ráda, že bouchl jen do dveří a nezbil vás.“ 

    Problém byl v tom, že bez svědků policie případy nechtěla řešit, a to nehledě na Lenčina zranění.

    Lenka s ohromnou odvahou vzpomíná na nejhorší chvíle, kdy jí kromě samotného znásilnění šlo opravdu o život. 

    „Nutil mě k sexu a znásilňoval. Chtěl mě i zabít. Ohrožoval mě nožem, škrtil před nezletilým. Zlomil mi ruku, dostala jsem dlahu na tři týdny. Musela jsem utéct, což se mi 8. ledna 2018 podařilo,“ vzpomíná.

    Nyní bydlí daleko od špatných vzpomínek, je šťastně vdaná s novým partnerem již třetím rokem. Následky si nese dodnes„Jsem neustále nemocná, mám noční můry, jak mě pronásleduje a chce mě zabít,“ říká.

    Promlčený případ

    Když se dostala z nejhoršího, chtěla celou věc začít řešit právně. Soud již však nic neřešil, neboť uběhla promlčecí lhůta a celý případ je tak promlčen. 

    Promlčecí lhůta se Lence zdá nejen krátká, ale celkově nesmyslná. S promlčecí lhůtou u závažných trestných činů rozhodně nesouhlasím, neměla by být,“ uzavírá.

    Případy, kdy ženy mluví o znásilnění, jsou dnes čím dál častější. Neziskové organizace zabývající se sexuálním násilím jasně říkají, že se oběti přestávají bát. Znásilnění už není tabu a oběti jsou lépe chráněné. Na policii se ale i tak dostane jen zlomek znásilnění, asi každé desáté. 

    Na druhou stranu je dnes velmi jednoduché kohokoliv ze sexuálního obtěžování ve veřejném prostoru obvinit.

    „Problematika sexuálního násilí v Česku, respektive jeho stíhání, je stále slabým místem naší společnosti. Klíčovou roli hraje strach obětí. Ženy o sexuálním násilí mlčí kvůli obavám z neporozumění, cejchu, posměchu či kvůli nedůvěře v úřady. Většina znásilnění totiž neproběhne v tmavém parku, většinu násilníků jejich oběti osobně znají. A většina žen právě tyto případy nikdy nenahlásí, k čemuž přispívá všudypřítomná banalizace tématu, zlehčování jeho závažnosti,“ říká Filip Novák, předseda spolku Nepromlčíme, který se snaží o prodloužení krátkých promlčecích lhůt u závažných trestných činů.

    Promlčet jde v ČR nejen vražda či znásilnění, ale i výživné

    Lenka navíc stále vede soudní spory o dítě se svým bývalým partnerem. Dluh na výživném už dělá 66 tisíc korun. Případ paní Lenky je v tomto učebnicový příklad, jak lze věci snadno promlčet a nedomoci se spravedlnosti. 

    Navíc s narůstající výší dluhu se rodičům bohužel úměrně navyšují i náklady exekučního řízení. 

    Kromě narůstajícího dluhu je velkou komplikací i promlčení výživného. Pokud rodiče či policie včas toto téma neřeší, může k promlčení výživného dojít už po třech letech od splatnosti. Jen loni se kvůli němu do potíží dostalo přes 4500 rodičů. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:11 středa 10. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      15
    • Super
      10
    • Trapas
      8
    • Haha
      7
    • Sladký
      2
    • Cože
      1
    Vezmeme vás na titulní stranu
    Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz