Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vyšetřování nelegální oslavy v Teplicích pokračuje: Benda přijde o kompenzace, padat budou pokuty

    Narozeniny teplického pacholka Petra Bendy, kam přijeli všichni pracovat. | foto: koláž Expresu

    Nelegální mejdan v Teplicích kdysi vlivného politika Petra Bendy, kam všichni přijeli pracovat, prověří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Zabývat se bude otázkou, proč se policie vyhnula hotelu Prince de Ligne, když ten den podnikala rozsáhlou razii na místní podniky. Oslavenci navíc hrozí, že přijde o finanční kompenzace, které stát vyplácí za ztráty způsobené pandemií. Ty přesáhly 800 tisíc korun. Lednového dýchánku se mimo jiné účastnil tehdejší liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, jehož kvůli tomu policejní prezident Jan Švejdar odvolal z funkce. Jedním z účastníků byl i bývalý premiér Jiří Paroubek. Na celou kauzu upozornil jako první Expres.cz.

    Postup policistů původně prověřoval odbor vnitřní kontroly krajského ředitelství v Ústí nad Labem. „V průběhu minulého týdne se v mediálním prostoru objevily informace o ‚záměrném ignorování‘ narozeninové oslavy v hotelu Prince de Ligne ze strany Policie ČR. Na základě těchto zveřejněných informací bylo šetření odboru vnitřní kontroly pozastaveno a věc byla postoupena dle věcné příslušnosti Generální inspekci bezpečnostních sborů pro podezření možného spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ řekla krajská policejní mluvčí Jana Slámová.

    „Můžeme potvrdit, že jsme k této záležitosti obdrželi ze strany krajského ředitelství policie dokument nazvaný ‚Postoupení spisového materiálu dle věcné a místní příslušnosti‘ s podezřením z možného spáchání trestného činu,“ reagovala mluvčí GIBS Nguyenová.

    „Dokument nicméně obsahoval pouze dva odkazy na internetové články, ve kterých doposud neshledáváme žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že by zde bylo podezření ze spáchání trestného činu. Proto jsme obratem vyzvali krajské ředitelství policie, ale i policejní prezidium, aby podání bylo doplněno,“ vysvětlila mluvčí. „V případě, že bude doplněno o relevantní informace, začneme se záležitostí zabývat,“ doplnila Nguyenová.

    Narozeninová oslava, jež se konala 23. ledna, porušila několik vládních nařízení proti šíření koronaviru. Uskutečnila se, i když policisté v Teplicích v té době kontrolovali restaurace, které měly navzdory zákazu otevřeno.

    Účast na oslavě stála místo libereckého krajského policejního vyšetřovatele Vladislava Husáka. Policejní prezident ho odvolal k 1. únoru. Husák, který má nově působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy, si odvolání převzal až nyní. Po náhlém kolapsu byl týden hospitalizovaný. 

    Husák se hájil tím, že v hotelu měl domluvené setkání se šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a se současným místopředsedou Rady České televize Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Hnilička po kritice rezignoval na poslanecký mandát, v čele agentury rozdělující miliardy korun na sport ale zůstal. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignoval také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek či zastupitel města Teplice Michal Kasal.

    Benda přijde o statisíce

    V souvislosti se zjištěními, která vyplývají z dosavadního vyšetřování, předala podle mluvčí policie teplickému magistrátu k projednání případy porušení vládních opatření ze strany čtrnácti lidí. Z toho dva policie podezírá z toho, že umožnili přítomnost veřejnosti v hotelu. U ostatních se bude magistrát zabývat případným porušením opatření o omezení volného pohybu. „Jsou podezřelí ze spáchání přestupku,“ doplnila Slámová.

    Večírku v hotelu Prince de Ligne se účastnil mimo jiné expremiér Jiří Paroubek, vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička či hokejista a politik Jiří Šlégr se svou partnerkou Lucií Královou, bývalou miss ČR.

    Přestože dohromady mezi sedmou a osmou hodinou večerní vešlo do hotelu přibližně patnáct lidí, podle jejich vysvětlení šlo o pracovní schůzky nebo shodu náhod. 

    „V hotelu Prince de Ligne jsem se v sobotu v podvečer ubytoval, neboť jsem s ředitelem a účetním hotelu řešil problematiku hospodaření hotelové společnosti,“ prohlásil Jiří Paroubek a později přiznal, že oslavenci jen pogratuloval. Jiří Šlégr nejprve nechtěl nic komentovat, pak přiznal, že na oslavu přivezl jen dárek a manželku Lucii. 

    Nikdo nevolal 158

    Krajské hygienické stanici policie předala spis kvůli tomu, že tři lidé zřejmě neměli nasazenou roušku či jinou ochranu dýchacích cest uvnitř hotelu. Část materiálu byla předána na Policejní prezidium ČR.

    „Z doposud provedeného šetření nebyla zjištěna přítomnost jakéhokoliv policisty nebo služebního funkcionáře z našeho krajského ředitelství na těchto akcích, rovněž tak doposud nebylo zjištěno pochybení policistů, kteří v uvedených dnech na teritoriu města Teplice vykonávali výkon služby,“ uvedla Slámová. Dodala, že postupem policistů se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. 

    Policie podle Slámové zjistila, že v době konání oslavy nikdo na linku 158 ani jiným způsobem tuto akci či možné porušení vládních opatření neohlásil.

    Podle serveru Seznam Zprávy Benda kvůli oslavě nejspíš přijde o finanční kompenzace, které stát vyplácí podnikatelům za ztráty způsobené covidem, kdy měli omezené podnikání. 

    „Pan Benda nedostane pravděpodobně ani korunu z kompenzací, na které by měl nárok jako podnikatel,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Teplický hotel Prince de Ligne, kde se oslava konala, Bendovi patří.

    V Česku nyní musejí být kvůli epidemii koronaviru zavřené vnitřní prostory restaurací. Zavřena musejí být také ubytovací zařízení, výjimka platí pro pracovní cesty. V hotelu někteří účastníci oslavy včetně Husáka přespali.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:15 neděle 6. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      10
    • Haha
      10
    • Cože
      10
    • Trapas
      6
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6