Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Fenomén Kramný: 6 důvodů, proč Čechy tahle rodinná tragédie tolik fascinuje

    • Kauza Petra Kramného je zřejmě nejsledovanějším procesem posledních deseti let. Proč?
    • Za vraždu manželky a dcery mu hrozí až 30 let v base
    • Kramný od začátku tvrdí, že je nevinný
    • Státní zástupce: Motivem vraždy bylo, že neunesl rozpad vztahu
    • Obhájkyně: Nemáte přímé ani nepřímé důkazy o vině

    Hodně lidí rozčiluje, jak se Petr Kramný arogantně usmívá. | foto: Profimedia.cz

    Vinen, nebo nevinen? To necháme na soudu. Pravdou ale je, že v případě Petra Kramného dokázala tato věta rozdělit Česko na dva tábory. Proč je kauza obyčejného muže z Karviné tolik sledovaná a mezi lidmi vzbuzuje neobyčejné vášně a ostré debaty?

    Bylo dopoledne 30. července 2013, když české redakce obdržely zprávu, že v egyptském letovisku Hurghada zemřely dvě Češky. Těla 36leté ženy z Karviné a její malé dcery se našla v pokoji tamního hotelu Titanic Palace. Manžel mrtvé ženy tou dobou ležel v nemocnici a byl ve stabilizovaném stavu. Příčina úmrtí dvou Češek nebyla v tu chvíli jasná, spekulovalo se o otravě.

    Pár dní na to jsme už mohli sledovat legendární rozhovor onoho nešťastného vdovce, který v přímém přenosu plakal nad ztrátou milované manželky a dcery.

    Jenže něco bylo špatně. Jeho emoce se mnohým zdály nepřesvědčivé, hrané. Byla to ta chvíle, která vdovci „zlomila vaz“ jeho mediálního obrazu.

    Rozjetý kolotoč už nešel zastavit. Začal se psát fenomén Kramný.

    Kramný oběť, Kramný vrah?

    Petr Kramný začal plnit titulní stránky deníků, jeho fotka první půl rok od vypuknutí kauzy prakticky denně plnila hlavní stránky zpravodajských webů. Kramný se stal hotovou celebritou a občas se zdálo, že pozornost médií si užívá. S některými dokonce spolupracoval. Jenže právě toho u soudu, 19. den hlavního líčení, hořce litoval.

    „Byla chyba, že jsem se obrátil na média. Byl jsem zoufalý, neměl jsem prostředky. Jsem přesvědčený, že takhle by v mé situaci uvažoval skoro každý. V médiích jsem byl špiněný, bylo to absurdní, stejně jako sdělení obvinění. Klárka byla moje princezna, nemohu se ubránit tomu, že došlo k ovlivnění svědků médii. Bylo vytvořeno vraždící monstrum Kramný,“ řekl poté, co si vyslechl závěrečné řeči státního zástupce a obhájkyně.

    „Všichni tomu přihlíželi, ale nikdo nezasáhl, všem se to hodilo mít ze mě vraha. Moje věznění je absurdní. Neumím žádný jazyk, nemám se kde skrývat. Všechno se tu přenáší živě, včetně informací o mém psychickém stavu a sexuálním životě. Dopustili jste, aby to celé Česko a Slovensko sledovalo live, to se dělo naposledy v 50. letech,“ řekl v emotivním prohlášení u soudu,který už 7. ledna rozhodne o jeho vině či nevině.

    Petr Kramný u soudu.

    Na jednu stranu má Kramný pravdu, soudkyně Gilová nemusela některá jednání nechat veřejnosti přístupná, konkrétně například ve chvíli, kdy se mluvilo o jeho sexuologickém posudku.

    Na druhou stranu byl to sám Kramný, kdo si pozval média do života.

    Jenže nepočítal s tím, že se mu dostanou až do postele. Že se jeho kauza stane téměř nejpropíranějším tématem posledních let. Ostatně stačí s zadat jeho jméno do vyhledavače a Google vám vyplivne na 400 tisíc výsledků.

    Co nás na něm fascinuje?

    Ale proč tomu tak? Co společnost na jeho případu tak přitahuje? Podle nás má jeho kauza hned několik taháků:

    1. Byli jsme u toho od začátku a Češi tolik milují seriály

    Kauza Petra Kramného byla pro mnohé jako seriál, který má každý den další a další epizody. Byl na webech, v televizi, v novinách...Jeho kauze nebylo možné uniknout. Všichni sledovali osud muže, který tragicky ztratil krásnou manželku a dceru. Je logické, že ze seriálu diváci chtějí vidět i závěr.

    Kramného žluté tričko podrobili genetické analýze. Měl ho na sobě v době nalezení těl obětí.

    2. Nechybí emoce

    Během sledování egyptské kauzy si divák prošel snad všemi emocemi. Smutek a lítost vystřídal údiv, když se Kramný vrátil z Egypta a netrvalo dlouho, už se hřál v náruči milenky. A ne jedné. Se dvěma se dokonce nechal nachytat televizními štáby. Milenku Šárku, která se v odposleších netajila tím, že ho miluje, dokonce vypátrali novináři.

    Někdo mu fandil, že se tak rychle vrátil do života, jiní mu nemohli přijít na jméno, protože manželku a dceru dostatečně dlouho neoplakával.

    3. Hlavní hrdina

    Průměrný chlápek s nošovické automobilky je pryč. Osudem zlomeného muže, který trpí ve vazbě, byste u soudu těžko hledali.

    Z Kramného se totiž během dvou let stala hotová kriminální celebrita, která má hned několik tváří. Je arogantní narcis, má uhrančivý pohled a paradoxně na něm lze pozorovat, že sebevědomí mu nechybí. Zní to divně, ale co do vzhledu mu vazba prospěla. Zhubl, zřejmě začal cvičit, víc o sebe dbá.

    A toho si pochopitelně všimly i ženy, které nemohou odolat kouzlu „zlobivého hocha“. Možná se budete divit, ale Kramný má docela dlouhou řadu fanynek, které by rvaly za to, že je nevinný. V minulosti dokonce po tisících sepisovaly petice za jeho návrat z Egypta do vlasti a shromažďují se ve fanklubu.

    4. Nevěra jako motiv?

    Mince má dvě strany a jak se ukázalo, Monika tak trochu vedla druhý život. Podle některých svědků měla milence ze Slovenska, do kterého se měla údajně zamilovat, jenže on ji opustil. Nabízí se proto otázka - mohla být motivem vraždy nevěra? Podle státního zástupce ano.

    Monika Kramná.

    5. Dítě

    Pokud by měla pravdu obžaloba, smrt Klárky v případu nejvíc nehraje. Proč musela zemřít? Byla nevinná! Vždyť byla ještě dítě, které o světě dospělých, natož o nějakých nevěrách apod. nic neví.

    Co si budeme povídat, nebylo by poprvé, co někdo vraždil kvůli nevěře, ale proč do toho zatahovat dítě? I tuhle otázku si pokládá hodně lidí.

    6. Napínavý závěr

    Soud trvá už půl roku a vzhledem k tomu, že soudkyně nechala veřejnosti dveře otevřené, můžeme z něho znát i ty nejjemnější detaily. Nestává se často, že by média tak ostře sledovala nějaký případ a divák tak mohl online sledovat dění ze soudní síně. Jak tohle dopadne, ptají se všichni? Udělal to, nebo ne? Všichni už chtějí vidět konec.

    A ten přijde už 7. ledna.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:05 neděle 17. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      12
    • Super
      8
    • Sladký
      8
    • Haha
      6
    • Cože
      5
    • Trapas
      5