Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kajínek o Případu Roubal: Filmaři ukradli moje historky! Popsal, jak měl „Váňa“ pálit těla

    Hynek Čermák jako Ivan Roubal | foto: Voyo.cz

    Novácká minisérie Případ Roubal vzbudila mezi diváky velký ohlas. A mnoho z nich teď pátrá po tom, nakolik je dílo natočeno podle skutečnosti a co si filmaři domysleli. Odpověď nabídla možná ta nejpovolanější osoba: nejznámější český vězeň Jiří Kajínek, který s Ivanem Roubalem strávil spoustu času za mřížemi. Jak prozradil Expresu, série se mu líbila, především herecký výkon Hynka Čermáka. Nemá však radost z toho, že štáb promítl na plátno historky, které o Roubalovi v minulosti vyprávěl on sám. Kromě toho Kajínek vzpomínal, jak mu „Váňa“ vyprávěl o svých vraždách a plánoval s ním útěk z Valdic.

    Kajínek je historkami o přátelství s Roubalem známý. Některé zmínil v primáckém dokumentu Já, Kajínek, další vyprávěl ve videích na svém YouTube kanálu. Podle něj právě z těchto zdrojů filmaři série Případ Roubal čerpali.

    „Pobavil jsem se, ale je zvláštní, co všechno dokážou filmaři natočit. Oni vykradli to, co jsem o Roubalovi říkal ve svém dokumentu, aniž by se mě zeptali. V tom seriálu jsou věci, které nemohou od nikoho jiného vědět,“ kroutí hlavou Kajínek.

    Hovoří například o scéně, kdy Roubal v podání Hynka Čermáka narazí hlavou do vozíku s jídlem. Právě Kajínek přitom vyprávěl ve svém dokumentu historku, jak Roubal schválně zakopl a rozrazil si hlavu, aby popíchl bachaře, kteří ho nenechali zavázat si tkaničku.

    „Bachaři nás tehdy nenechali zavázat si boty, když jsme šli na dvůr. Ivan mi říká: Dávej pozor, co udělám, ti se z toho zblázní. Šel po schodech a schválně zakopl, spadl dolů a hlavou narazil do ocelového katru, takže si ji rozrazil. Škoda že filmaři nenatočili realitu, bylo by to úplně jinde. A hlavně je škoda, že nenatočili chování bachařů. Ti najednou začali: Pane Roubale, pane Roubale, co se vám stalo? Zvedali ho, ale Ivan hrál, že umírá, chroptěl a klepal se. Nic takového, jak se pan Čermák směje. Bachaři byli úplně hotoví, báli se, že kvůli nim umře. A my se tam smáli,“ vzpomíná Kajínek.

    Pro Hynka Čermáka, který Roubala v sérii ztvárnil, má ovšem jen slova chvály.

    „Hynek Čermák byl naprosto úžasný. Skvěle to zahrál, Roubala trefil perfektně, je to úžasný herec. Akorát to bylo všechno trochu jinak. Za to on nemůže, takový dostal scénář. Jinak si ale myslím, že ta série je v pohodě. Splnila účel. Líbilo se mi to, ačkoliv tam jsou nesmysly,“ říká Kajínek.

    Hynek Čermák jako Ivan Roubal

    „A když se podívám na paní Havlovou, jak hraje státní zástupkyni, to je fakt síla. Úsměvné, smál jsem se tomu,“ dodává.

    Kajínek promluvil i o slavné Roubalově paruce, která se v novácké sérii objevila jako důkaz. A přidal vtipnou historku.

    „Tu paruku jsem viděl na vlastní oči. Bylo to v době, kdy už bylo dávno po všem a Váňovi vrátili všechny věci, které mu zabavili. Jednou za mnou přišel a říká: Zase tě pobavím. No a druhý den přišel najednou nový vězeň. Všichni se divili. A on to byl Váňa Roubal v paruce, kterou si nechal vyzvednout vychovatelem. Vyrazil v ní na vycházku, bylo z toho hrozné haló,“ směje se Kajínek.

    Zdaleka ne všechny jeho historky s Roubalem jsou plné humoru. Na vrahovi, který za mřížemi zemřel v roce 2015, si prý často a rádi „smlsli“ bachaři.

    „Jak Roubal psal na všechny strany stížnosti, tak bachaři se mu chtěli mstít. Například ho nenechali, aby se sprchoval, cpali ho pod vařící vodu. On mi říkal: Jirko, mě to zabije. A tak se nechodil sprchovat, místo toho se na cele poléval vodou z ešusu, vzal ručník a otíral si záda. Pak se všude rozneslo, že Roubal je prase a nemyje se. Ale že to zařídili ti čestní a spravedliví bachaři, o tom se nemluví,“ krčí rameny Kajínek.

    Ivan Roubal

    Známý hromotluk, jehož prezident Miloš Zeman omilostnil v roce 2017, měl mezi ostatními vězni respekt. A vzhlížel k němu i samotný Roubal. Dokonce si vysnil, že spolu utečou.

    „Váňa byl trochu fantasta. Jednou za mnou přišel, že vymyslel, jak utečeme z Valdic. Že prý si postavíme rogalo, vylezeme na sklad, rozeběhneme se ze střechy a skočíme, načež se rogalo snese za plot vězení. Měl pravdu, bylo by to proveditelné. Jenže já mu říkám: Váňo, nápad dobrý, ale na tu střechu se dostaneme jak? A on na to: Já vymyslel rogalo, ty vymysli, jak se tam dostaneme!“ vzpomíná pobaveně Jiří Kajínek.

    Vím, že zabíjel. Ale...

    Ve všech videích, která kdy o Roubalovi natočili, Kajínek zdůrazňuje jednu věc: Ano, vraždil. Odsouzen však byl prakticky bez důkazů. 

    „Možná se to někomu nebude líbit, ale Roubal byl podle mě odsouzen bez dostatečných důkazů. Váňu Roubala určitě neobhajuji, ale ty důkazy by zkrátka neměly stačit na odsouzení,“ nadechuje se Kajínek k vyprávění.

    Hynek Čermák jako Ivan Roubal

    Roubal mu prý sám vyprávěl, jak se zbavil některých těl. Jenže ta se při vyšetřování nenašla.

    „Můžu zodpovědně říct, že vím, že Ivan Roubal nějaké lidi zavraždil. On mi to řekl. Jenže to pořád nic neznamená. Pořád to může být tak, že se chtěl vytahovat, on měl určité chvilky, kdy mě chtěl ohromit. Váňa mi třeba říkal: Na Pohádce (statek) vyšetřovatelé nic nenašli. Ale můžu ti říct, že když dáš do komína mrtvolu, pod ní otýpky slámy, zapálíš je a ten oheň udržuješ, nezbyde prakticky nic. Takové věci mi říkal. Takže já vím, že hromadu takových činů spáchal. Dokázat to ale nemohu,“ popisuje Kajínek.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 6. května 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      40
    • Trapas
      33
    • Tvl
      21
    • Haha
      8
    • Cože
      5
    • Sladký
      3