Charles a Diana na návštěvě Prahy: Tragické manželství křičí z fotek, každý spal v jiném patře

Snažili se tvářit, že je všechno v pořádku, ale z jejich chování už se daly manželské problémy vytušit. Princ Charles s princeznou Dianou navštívili roce 1991 Prahu. Jak později vyšlo najevo, na Pražském hradě spali každý v úplně jiném patře. Lady Di, jak se okouzlující princezně z Walesu říkalo, si jela hlavu od manželských patálií vyčistit třeba i do bazénu v Podolí, kde došlo na několik úsměvných situací.

Scenáristé úspěšného seriálu Koruna z dílny společnosti Netflix řízli čtvrtou sérií do stále ještě otevřené rány královské rodiny. Tou je třaskavé manželství prince Charlese a princezny Diany.

O tom, zda to mezi nimi nepříjemně skřípalo už od samého začátku, se vedou diskuze. Jedno je ale jisté: Když královský pár v roce 1991 zavítal do Prahy, manželství už bylo v troskách.

Charlese a Dianu zde vítaly nadšené davy s britskými vlaječkami. Oba se usmívali na všechny strany, bystřejší si ale všimli, že takhle zamilovaný pár nevypadá. Udržovali si odstup, pořádně se na sebe nepodívali, Diana často stála s rukama složenýma na prsou. 

Diana a Charles jsou na státní návštěvě Československa a procházejí se po Karlově mostě, je rok 1991. Ruce zkřížené před tělem jsou v řeči těla mezinárodním symbolem problémů, obrany a odtažitosti. Královský pár už řeší neshody, brzy dojde k rozvodu.

Když už si nějaké city naoko projevili, působilo to dost chladně.

Jak později prozradil bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt, že něco nehraje, záhy poznali i zaměstnanci Pražského hradu. Tam byla královská dvojice ubytována jako vůbec poslední zahraniční návštěva.

Charles a Diana v Praze. Z téhle pusy příliš lásky nečiší.

„Princ Charles měl svoji ložnici na úrovni prvního patra a Diana o patro výš, tam, kde se dnes nachází kancelář manželky prezidenta republiky,“ popsal Forejt.

Jak se ukázalo později, Charles s Dianou spolu v soukromí už nežili nějakou dobu. Pouze na veřejnosti se tvářili, že spolu stále jsou. 

Princ Charles s princeznou Dianou v Praze. Za nimi je vidět kníže Karel Schwarzenberg.

V Praze takto například společně položili věnec na Václavském náměstí nebo se podívali na střídání stráží na Hradě. Princezna z Walesu s tehdejší první dámou Olgou Havlovou navštívila základní školu pro postižené i dětské oddělení motolské nemocnice.

Sama se pak jeden den ráno nechala odvézt do bazénu v Podolí, kde si jako zcela běžná zákaznice koupila lístek a zaplatila zálohu za šatnu. Když pak skočila do bazénu, málem ji vyhodil trenér plaveckého týmu, ale Dianina ochranka včas zasáhla.

Oficiálním se stalo odloučení Charlese a Diany rok nato. Britský premiér John Major to oznámil parlamentu. Oficiálně rozvedeni byli v roce 1996 a v následujícím roce princezna tragicky zahynula při dopravní nehodě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:32 pondělí 22. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 76
  • 64
  • 46
  • 46
  • 31
  • 27