Princátka zavlekla z Evropy koronavirus do královského klanu Saúdů. Pak utekla na Rudé moře

Koronavirus si nevybírá. Infekce postihla také početný klan saúdskoarabské královské rodiny, až 150 členů se nakazilo. S odvoláním na zdroj blízký královskému paláci to napsal deník The New York Times. Ve skupině je i guvernér Rijádu a synovec krále Salmána princ Fajsal bin Bandar bin Abdalazíz Saúd, u nějž nákazu potvrdili dva lékaři.

Deník píše, že koronavirus do rozvětveného klanu zavlekli početní princové po návratu z cest do Evropy.

Čtyřiaosmdesátiletý král Salmán je podle všeho v izolaci u Džiddy a korunní princ Mohamed s několika ministry odjel do odlehlého místa na pobřeží Rudého moře.

Koronavirem je v Saúdské Arábii nakaženo přes 3200 lidí a více než 40 pacientů tam zemřelo. Království zavedlo ochranná opatření ještě předtím, než byl 2. března ohlášen první mrtvý. Uzavřelo poutníkům Mekku a Medinu a později vyhlásilo zákaz vycházení v Rijádu a dalších městech.

„Dostalo se to (koronavirus) do královské rodiny, takže se z toho stalo naléhavé téma,“ sdělil odborník na poměry v saúdskoarabském královském klanu Kristian Coates Ulrichsen z Riceovy univerzity v Houstonu.

Salmánovým nástupcem a korunním princem se stal jeho synovec Mohamed bin Nájif a jeho zástupcem králův syn Mohamed. Podle některých členů dynastie trpí král Salmán demencí, čehož oba korunní princové zneužívají, nejvíce jeho vlastní syn Mohamed. Ten rozpoutal válku s Jemenem a přikázal brutálně popravit saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

Členové královské rodiny rádi tropí po světě hlouposti. Za všechny připomeneme syna zesnulého saúdského krále Abduláha, prince Majeda, který pořádal párty na pronajatém pozemku v Beverly Hills. 

Princ se oddával kokainu, alkoholu a prostitutkám až do chvíle, kdy si pro něj přijela policie. Ženy údajně týral a vyhrožoval jim zabitím, nechával si prdět do obličeje a také se na ně málem vymočil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:37 sobota 8. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 59
  • 47
  • 39
  • 30
  • 28
  • 25