Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Harry a Meghan přirovnal poslanec k jaderné hrozbě: Žádná vévodkyně, obyčejná paní

    Královská rodina je i jejich vinou opět v centru skandálu s rasistickým podtextem. Dobrý přítel Harryho (39) a především Meghan (42), novinář Omid Scobie (42), ve své nejnovější knize tvrdí, že mu vévodkyně ze Sussexu řekla, že hned dva členové královské rodiny měli vznášet otázky ohledně barvy pleti jejího syna Archieho, což prý přes dopisy probírala se samotným králem. Neustálé omílání příběhu o údajných královských rasistech, nad kterým panuje hodně pochybností, by mohlo Harryho a Meghan stát tituly.

    Konzervativní poslanec Bob Seely totiž práskl do stolu a chystá se vládě předložit návrh na úpravu zákona, který v roce 1917 připravil německé šlechtice o všechny britské tituly.

    Domnívá se totiž, že Harry a Meghan ničí královskou rodinu jakožto instituci, která hraje zásadní roli v životě britského národa.

    Tituly smí členům královské rodiny odebírat pouze král, proto by si Seely chtěl pomoct „jadernou variantou“, jak v Británii označují takto výrazný zásah vlády do záležitostí monarchie.

    „Nejsem republikán a podporuji monarchii, ale po posledním sporu páru se zbytkem královské rodiny se domnívám, že by parlament a rada tajných služeb měly jadernou variantu zvážit. Vévoda a vévodkyně mohou být panem a paní stejně jako my ostatní,“ uvedl Seely pro Sunday Times.

    „Můj cíl je jednoduchý: Pokud někdo nechce být členem královské rodiny, je to rozhodnutí, které respektujeme, ale neměl by si ponechat tituly a výsady, pokud ničí instituci, která hraje důležitou roli v životě národa,“ dodal poslanec.

    Britský poslanec předloží návrh na úpravu zákona, který by Harryho a Meghan mohl zbavit královských titulů.

    Jeho návrh přichází v návaznosti na kauzu kolem Omida Scobieho, který ve své nové knize Endgame prozrazuje, že podle Meghan Markleové se dokonce dva členové královské rodiny měli během jejího těhotenství necitlivě vyptávat, jakou barvu kůže bude asi mít její syn Archie.

    Parta kolem Meghan veřejně nikoho konkrétního od třaskavého rozhovoru s Oprah Winfrey, kde příběh poprvé zazněl, nejmenuje, což je poněkud nefér, protože královská rodina se nemá jak bránit.

    Skandální pak je, že do nizozemských knihkupectví se dostala verze, kde se jména dvou „rasistů“ objevují. Kniha byla ale okamžitě z pultů stažena. Scobie sice tvrdí, že si nedokáže vysvětlit, jak se něco takového mohlo stát, protože on ve své původní verzi nikoho nejmenoval, čelí ovšem podezření, že šlo o podlý marketingový tah.

    Omid Scobie je autorem biografie Endgame

    S největší pravděpodobností lze očekávat, že vláda v čele s premiérem Rishi Sunakem návrh Boba Seelyho nepodpoří, protože by si rozházela vztahy s královskou rodinou.

    Statisticky nízkou šanci ale o pár desetin procent zvyšuje fakt, že princ Harry před několika dny skrze svého právníka britskou vládu zkritizoval za to, že mu odebrala ochranku složenou z členů Scotland Yardu na britském území.

    Nechal se slyšet, že ochranu potřebuje zejména proto, že je Británii pronásledován agresivním tiskem, který ohrožuje bezpečí jeho rodiny.

    Konkrétně Ministerstvo vnitra pak vévodův právník zkritizoval, že o odebrání ochranky rozhodlo, aniž by Harryho vyslechlo. A že členem komise, která žádost posuzovala, byl i zaměstnanec královské rodiny, který vůči němu byl zaujatý. Ministerstvo se ohradilo, že spory prince a zbytku královské rodiny v posuzování nehrály absolutně žádnou roli a že komise rozhodla na základě toho, že se Harry vzdal role pracujícího člena monarchie.

    Fotogalerie