Zemřel princ Filip (†99). Manžel královny Alžběty odešel pokojně na zámku Windsor, oznámila rodina

V úctyhodném věku 99 let zemřel princ Filip, manžel královny Alžběty II. Panovnice tak přišla o oporu, která po jejím boku stála neuvěřitelných 74 let. Vévoda z Edinburghu se sice do poslední chvíle těšil na svůj věk dobrému zdraví, přesto se už v roce 2017 rozhodl ustoupit z veřejného života.

Princ Filip byl 17. února převezen do nemocnice na doporučení lékařů, necítil se prý dobře. Přesto podle svědků přišel v dobré náladě.

Nejistota každopádně začala růst s tím, jak byl jeho pobyt prodlužován. Do Nemocnice krále Edwarda VII. ho navíc přijel navštívit i syn princ Charles, a to s dosti ustaraným výrazem ve tváři.

Z nemocnice se nakonec Filip vrátil. Dnes ovšem Buckinghamský palác oznámil smutnou zprávu, že vévoda z Edinburghu zemřel.

„Jeho královská Výsost dnes ráno pokojně zemřela na zámku Windsor. Další oznámení budou učiněna v pravý čas. Královská rodina se spojuje s lidmi z celého světa a truchlí nad jeho ztrátou,“ uvedl Buckinghamský palác.

Právě na Windsoru trávil Filip většinu času poté, co ustoupil z veřejného života.

Královnin manžel se z veřejného života stáhl už v roce 2017, pochopitelně to ale neznamenalo, že by od té doby neopustil panství Sandringham či hrad Windsor, kde trávil v posledních letech života většinu času.

Pravidelně se objevoval na instagramovém účtu královské rodiny, naposledy to bylo v listopadu loňského roku. Na krásné fotografii si Filip s Alžbětou prohlíželi přáníčka k 73. výročí svatby od svých pravnoučat.

Královna Alžběta s princem Filipem si prohlížejí přání od vnoučat.

Objevil se pochopitelně i na svatbě vnuka Harryho s Meghan Markle. V roce 2019 se hojně psalo o jeho autonehodě, kdy se srazil s jiným řidičem a jeho vůz se převrátil na bok. Nikomu se ale nic nestalo.

Pohnuté dětství a boj s egem

Životní příběh prince Filipa je mimořádně netradiční. Narodil se na Korfu jako princ řecký a dánský, jenže v prvním roce života byla jeho rodina po porážce v řecko-turecké válce zbavena občanství.

Celé jeho dětství bylo pohnuté, jak zachytili i filmaři v populárním seriálu Koruna z dílny Netflixu. Jeho sestry se přivdaly do aristokratických rodin v Německu, které byly zadobře s Hitlerovým režimem.

To ho provázelo i v dospělosti, někteří Britové na něj zpočátku pohlíželi skrz prsty a Filipovy sestry se dokonce raději nezúčastnily ani královské svatby s tehdy ještě princeznou Alžbětou.

Princ Filip a královna Alžběta s malým princem Charlesem

Ve druhé světové válce ovšem Filip působil v britském námořnictvu a účastnil se několika operací.

Seriál také skvěle zachytil Filipův vnitřní boj, kdy ctižádostivý mladý muž musel po svatbě s princeznou a pozdější panovnicí potlačit silné ego a smířit se s tím, že už navždy bude „manžel britské královny“.

Musel přijmout za své nejrůznější zásady, jako třeba chůzi nejméně dva kroky za svou ženou a spoustu dalšího. Boj to byl ostatně i pro samotnou královnu Alžbětu, která musela hledat přijatelné kompromisy a dodat manželovi patřičné postavení a důležitost.

Postupně se stal patronem asi osmi set nejrůznějších organizací.

Roli „prvního muže“ nakonec princ Filip zvládl perfektně a u veřejnosti si získal popularitu. Nakonec se z něj stal nejdéle působí partner vládnoucího monarchy v britské historii.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:12 sobota 7. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 13
  • 6
  • 5
  • 3
  • 2