Hvězda summitu Charles: Dal si panáka whisky, házel očka po Čaputové a poklábosil s Bezosem

Ještě další týden bude probíhat ostře sledovaný klimatický summit COP26 v Glasgow. Slétají se na něj lídři, politici i vlivní boháči z celého světa, aby diskutovali a kázali o tom, jak by mělo lidstvo bojovat s klimatickými změnami. Samozřejmě taky aby hodili řeč se starými známými. Zřejmě nejvýraznější postavou je zatím budoucí král Británie princ Charles, jehož je všude plno. A jeho britský šarm dostala pocítit i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Charles na summitu zastupuje svou maminku královnu Alžbětu. Ta měla být hlavním tahákem, kvůli menším zdravotním komplikacím ale na poslední chvíli účast zrušila. 

Ostře sledovaný projev přednesla alespoň skrze videohovor, takže účastníci o její poselství nepřišli.

Královna přednesla projev na dálku.

Charles si s sebou jako doprovod vzal manželku Camillu i syna prince Williama s jeho Kate. A byť to vévodkyni z Cambridge tradičně náramně seklo, tchána nezastínila.

Princ z Walesu, který se klimatickým problémům věnuje desítky let, si vzal v Glasgow úvodní slovo. Zdůraznil světovým vůdcům, že „nyní se zraky celého lidstva upínají přímo na ně“.

Princ Charles vede královskou výpravu na summit COP26.

Burcoval také, že se musíme připravit doslova na hrozbu s válečným základem a že je třeba zosnovat Marshallův plán pro přírodu, lidi a planetu.

Jinak se princ Charles ve společnosti starých známých dobře pobavil. Poseděl se zakladatelem Amazonu Jeffem Bezosem a jeho partnerkou a jeho pozornosti neunikl snad žádný ze světových lídrů včetně amerického prezidenta Joea Bidena.

Princ Charles s Jeffem Bezosem

Několik minut si pak Charles vyhradil i na slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. A z jeho výrazu lze vyčíst, že mu její přítomnost byla velmi příjemná.

S princem Charlesem si Čaputová náramně rozuměla.

Následník britského trůnu měl po celou dobu úsměv na tváři. K němu možná přispělo i to, že minimálně do jedné nohy „poslal“ panáčka whisky.

„Myslím, že to potřebuji,“ prohlásil se smíchem po perném dni, jak zachytil britský server Mail Online.

Charles je ostatně velkým fanouškem tradičního skotského nápoje. Palírně Laphroaig, která loni oslavila 200 let existence, propůjčil dokonce královskou pečeť.

Princ Charles vtipkuje s Borisem Johnsonem.

Klimatický summit COP26 pokračuje až do pátku 12. listopadu. Předpokládá se, že se na něm ukáže ještě spousta známých tváří. Dorazit už stihl třeba i klimatický bojovník Leonardo DiCaprio a další.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:40 pátek 4. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 24
  • 7
  • 6
  • 3
  • 1