Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Miroslav Ransdorf: Příběh soudruha, který bere každý měsíc z EU 700 tisíc

    • Europoslanec Miloslav Ransdorf byl včera zatčen ve Švýcarsku
    • Mluví se o jeho účasti na miliardovém podvodu
    • V politice působí už od devadesátých let
    • 11 let bere i s náhradami přes milion měsíčně
    • Měl milionové dluhy, hrozila mu exekuce majetku a naletěl i padělatelům obrazů

    Život Miloslava Ransdorfa je plný vzestupů a pádů. Na jednu stranu je úspěšným filosofem,, historikem a politikem, na druhou stranu se potýkal s dopravními nehodami, dluhy a nyní i se zatčením ve Švýcarsku. | foto: iDNES.cz

    Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf na sebe upozornil včerejším zatčením ve švýcarské bance v Curychu. Dlouholetý politik budí ale pozornost již více než 25 let. Jaký je životní příběh muže, který je nyní podezříván z miliardového podvodu?

    Fotogalerie

    Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf o sobě naposledy dal vědět včera, když vyšlo najevo, že byl zatčen v bance ve švýcarském Curychu.

    Od čtvrtka se Ransdorf neozýval ani rodině ani svým spolupracovníkům. Rozuzlení jeho náhlého zmizení bylo šokující. Ve švýcarském Curychu ho přímo v bance zadržela policie, když se spolu se třemi Slováky pokoušel s falešnými doklady vybrat neuvěřitelných 9,5 miliardy korun. Není to však jediná zajímavá událost v Ransdorfově kariéře.

    Miloslav Ransdorf se narodil v roce 1953 v Rakovníku. Zde vystudoval gymnázium a ve svých devatenácti letech vstoupil do Komunistické strany. Ve stejnou dobu Ransdorf začal studovat historii a filosofii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

    Během studií se Ransdorf zajímal o období reformace a husitství a doktorát získal na základě práce o vlivu husitské ideologie na buržoazní myšlení. Kromě toho byl Ransdorf velmi nadaný na jazyky, v současné době jich dle svých slov ovládá patnáct a má rovněž fotografickou paměť.

    Ransdorf hovoří patnácti jazyky a má fotografickou paměť.

    Na filosofické fakultě působil Ransdorf několik let jako pedagog, než začal pracovat v Prognostickém ústavu ČSAV. Zde pracovali rovněž například jeho stranický kolega Jiří Dolejš, Václav Klaus nebo Miloš Zeman.

    Do aktivní politiky se Miloslav Ransdorf zapojil bezprostředně po sametové revoluci, v roce 1990 se stal poslancem za KSČ ve Federálním shromáždění, kde setrval až do zániku Československa. Ve stejné době se mu narodila jeho jediná dcera Aneta.

    Ransdorf je ženatý a má jednu dceru.

    Do parlamentu, tentokrát už samostatného českého zasedl Ransdorf opětovně v roce 1996, kdy byl zvolen za KSČM do poslanecké sněmovny. Zde měl po celou dobu svého působení na starosti zahraniční a následně i evropské záležitosti. Mezi lety 1998 a 1999 zasedal i v zastupitelstvu hlavního města Prahy.

    Mezi komunisty představoval Ransdorf výjimku v tom, že od počátku byl pro vstup do Evropské unie. Bylo tedy logické, že v prvních volbách do evropského parlamentu v roce 2004 kandidoval na prvním místě komunistické kandidátky a stal se i absolutním českým vítězem těchto voleb.

    Než nastoupil na politickou dráhu, učil Ransdorf na filosofické fakultě a pracoval v Prognostickém ústavu.

    Mandát europoslance obhájil Ransdorf ve volbách do europarlamentu v roce 2009 i v těch posledních v roce 2014 a to i navzdory tomu, že kandidoval až ze čtvrtého místa kandidátky KSČM.

    Ransdorfovu politickou kariéru provázelo několik větších či menších skandálů. Způsobil několik dopravních nehod, usnul na zasedání europarlamentu nebo napadl nizozemského novináře, který odhalil jeho falešné vykazování parlamentní docházky, kde se Ransdorf přišel pouze podepsat, aby inkasoval příslušné náhrady. Stal se rovněž obětí podvodů s padělanými obrazy.

    Ransdorf byl poslancem Federálního shromáždění, poslanecké sněmovny ČR a evropského parlamentu. Zasedl i na pražském magistrátě.

    Doposud asi do největších problémů se Ransdorf dostal, když se zadlužil do té míry, že jeho pražská vila a byt se staly předmětem exekuce. Od nedobrovolné dražby Ransdorfa zachránilo jen to, že byt koupila jeho asistentka Helena Suchá a on mohl z utržených peněz své dluhy splatit.

    V politice je Miloslav Ransdorf už od roku 1990.

    Ani několikamilionová exekuce však není ničím v porovnání s částkou, která je s Ransdorfem spojována v souvislosti se zatčením ve Švýcarsku. Ohledně 350 milionů eur, tedy téměř 9,5 miliardy korun bude mít Ransdorf ještě hodně co vysvětlovat.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:31 neděle 3. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      54
    • Trapas
      34
    • Tvl
      24
    • Haha
      23
    • Sladký
      21
    • Cože
      18
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...