Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Babiš pálí do Pavla: Antikomunistická Praha volí agenta. Chtějí na mě vytáhnout milenku

    Danuše Nerudová, Petr Pavel | foto: Mafra

    První kolo prezidentských voleb ovládl generál Petr Pavel. V napínavé stíhací jízdě předskočil expremiéra Andreje Babiše až v samotném závěru a získal o více než půl procenta více. Pomohla mu především Praha, kterou suverénně ovládl a získal v ní 51 procent. Babiš oproti tomu tradičně bodoval na venkově. Velkým propadákem jsou volby pro Danuši Nerudovou, kterou sice průzkumy v jednu chvíli dokonce favorizovaly, ale nakonec získala ani ne 15 procent. Dění kolem sčítání hlasů pro vás sledujeme online!

    18:00 Tisková konference Andreje Babiše skončila. Hlasy jsou sečteny definitivně. Pavla přijel podpořit také Marek Hilšer.

    17:40 Babiš šokoval tvrzením, že se na něj chystá kompromitující materiál v podobě milenky.

    „Tak kdyby se náhodou dělalo kompro o milenkách, nezapomínejte, že jsem na blondýnky,“ prohlásil.

    17:40 Expremiér se ostře pustil do Pavla. Prohlásil, že nechápe, proč antikomunistická Praha volí „komunistického rozvědčíka“.

    „Gratuluji mu, že jako komunistický rozvědčík – trénovaný v Rusku – který vítal invazi ruských vojsk, to dotáhl až do vojenského výboru NATO. Klobouk dolů,“ řekl.

    Andrej Babiš

    17:35 Babiš nejprve pogratuloval Pavlovi k vítězství v prvním kole a Nerudové za dobrou kampaň. Zdůraznil však, že jsou provládní kandidáti. Vzápětí začal pálit ostrými.

    „Údajně se na mě chystá podraz. Někdo mě chce spojovat s KGB. Byl bych rád, kdyby média říkala pravdu o tom, že jsem s StB nikdy nespolupracoval,“ prohlásil.

    „Takové nesmysly nedělejte. Byl jsem ten, který se nikdy nesetkal s ruským velvyslancem a nikdy nebyl na recepci Ruské republiky. Vydal jsem tři ruské diplomaty po kauze Skripal. Nerozumím, proč mám být zlo,“ dodal Babiš.

    17:20 Andrej Babiš předstoupil před novináře.

    „Dosáhl jsem famózního výsledku. Dostal jsem o 500 tisíc hlasů více než hnutí ANO v parlamentních volbách v roce 2021. Chci poděkovat všem podporovatelům, byli jste mým hnacím motorem. A samozřejmě Monice a také kolegům z hnutí ANO,“ řekl.

    Andrej Babiš

    17:10 Do štábu Petra Pavla přijela Danuše Nerudová s manželem Robertem. Na Chodově se novináři, příznivci a kolegové konečně dočkali Andreje Babiše.

    Danuše Nerudová, Petr Pavel

    16:55 Velkým zklamáním je první kolo pro Karla Diviše, který získal 1,35 procenta.

    V holešovickém štábu zmínil, že k tomu přispěl i fakt, že ho Ministerstvo vnitra na 18 dní vyřadilo z kampaně, když mu neuznalo část hlasů. Následně podpořil Petra Pavla do druhého kola a poděkoval rodině a přátelům.

    16:50 Je rozhodnuto, první kolo voleb vyhrává Petr Pavel. Má 35,30 procenta, Andrej Babiš je v těsném závěsu, má 35,09 procenta.

    16:40 Andrej Babiš už může spoléhat jedině na Karlovarský kraj, kde vede a kde zbývá sečíst ještě 4 procenta. Stejný počet ale zbývá i v Praze, která tlačí nahoru Pavla. Ostatní kraje už jsou téměř sečteny.

    16:35 Tisková konference generála Pavla je přerušena jásotem a skandováním: Pavel na Hrad!

    Generál totiž předskočil Andreje Babiše. Pomáhá mu, že do sečtení Prahy, kde jednoznačně vede, zbývá ještě pár procent.

    Petr Pavel

    16:30 Petr Pavel předstoupil před novináře, sklidil velký potlesk. Věří, že volby nakonec nejsou tak nudné, jak predikovali někteří odborníci. Narážel tím na stíhací jízdu, která při sčítání posledních procent probíhá.

    Ocenil také postup Danuše Nerudové a Pavla Fischera, kteří mu vyjádřili podporu a míří do štábu.

    Petr Pavel

    16:15 Závěr je nakonec velice napínavý. S posledními procenty Pavel stahuje náskok na Babiše. Je za ním už jen o půl procenta.

    16:10 Do štábu Petra Pavla míří podle všeho jak Danuše Nerudová, tak senátor Pavel Fischer. Oba poražení kandidáti zde generála podpoří před druhým kolem voleb.

    Danuše Nerudová

    15:50 Prahu podle očekávání ovládl Petr Pavel. A to suverénně, má přes 50 procent. Druhý je Andrej Babiš s 20 procenty. I zde utrpěla debakl Danuše Nerudová, která nezískala ani 15 procent.

    15:40 Petr Pavel má ve štábu i rodinu. Nechybí pochopitelně manželka Eva, ale i synové.

    Generál Petr Pavel se synem

    15:30 Generace Z ve štábu Petra Pavla: Přišel účastník Like Housu Sebastian Šikl. Je zde jedinou „celebritou“, na rozdíl od generálova večírku pro celebrity v Rock Café.

    Sebastian Šikl

    15:15 Petr Pavel se drží svojí taktiky příliš věci nekomentovat, na tiskové konferenci dává jen stručné odpovědi. Je vidět, že dosavadní výsledky v něm příliš euforie nevzbuzují. Novinář Radek Bartoníček ho poprosil, aby aspoň o průběžných výsledcích něco řekl.

    Petr Pavel

    15:10 Danuše Nerudová překvapivě propadla i v Brně, odkud pochází. Vede tam zatím Petr Pavel, má dokonce přes 40 procent. Andrej Babiš je pod 29 procenty. Nerudová, která v Brně také vedla Mendelovu univerzitu, má necelých 16 procent.

    15:00 Generál Petr Pavel promluvil k novinářům. Průběžné výsledky nekomentoval, naznačil ale, že je rozhodnuto o podobě druhého kola. Také si chválil vysokou volební účast.

    „Blížíme se k závěru prvního poločasu a rozhodně není důvod to slavit, spíše je důvod zahájit druhý poločas, který bude náročnější než ten první. (...) Je vidět, že to s naší politikou není až tak zlé,“ řekl Pavel.

    Petr Pavel

    14:55 Úplně jinak si sčítání hlasů maloval kandidát SPD Jaroslav Bašta. Ten se zatím pohybuje pod 5 procenty.

    „Nerad odhaduji, jak volby dopadnou, takže na to si počkám. Doufám ale, že dostanu tolik hlasů, aby se mi to líbilo. A to je postup do druhého kola,“ řekl serveru iDNES.cz ještě po příchodu do volebního štábu v pražském hotelu Duo.

    Jaroslav Bašta

    14:50 Prvních 25 procent hlasů je sečteno. Od počátku se potvrzuje, že volby jsou nakonec soubojem Andreje Babiše a Petra Pavla. Šéf hnutí ANO se pohybuje pod hranicí 40 procent, získal už přes čtvrt milionu hlasů. Pavel má přes 31 procent.

    Danuše Nerudová už je ze hry. Zůstává daleko za očekáváním.

    14:40 Ze všech koutů České republiky chodí zprávy o mimořádně vysoké volební účasti. Některé obce hlásí bezmála 80 procent. Celorepublikový průměr se zatím pohybuje mezi 65 a 70 procenty.

    14:20 Také kandidát na prezidenta Petr Pavel již dorazil do volebního štábu v místě nazvaném Opero v Praze 1.

    Také kandidát na prezidenta Petr Pavel již dorazil do volebního štábu v místě nazvaném Opero v Praze 1.

    14:15 I prezidentský kandidát SPD Jaroslav Bašta dorazil do svého štábu.

    Prezidentský kandidát SPD Jaroslav Bašta přichází do svého štábu.

    14:10 Do svého volebního štábu na pražském Smíchově dorazili čtvrt hodiny před druhou hodinou prezidentský kandidát Marek Hilšer s oběma svými dětmi a manželkou. „Dorazili jsme tramvají,“ prozradil Hilšer.

    Do svého volebního štábu na pražském Smíchově dorazili prezidentský kandidát Marek Hilšer s oběma svými dětmi a manželkou. “Dorazili jsme tramvají,” prozradil Hilšer.

    14:05 Danuše Nerudová dorazila do volebního štábu. V doprovodu manžela, synů a ochranky uvítala příznivce a dobrovolníky. Ti ji uvítali potleskem.

    13:59 Danuše Nerudová s manželem a dětmi uhání po dálnici D1 do volebního štábu v galerii Mánes na břehu Vltavy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:23 neděle 14. května 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      53
    • Super
      42
    • Haha
      12
    • Cože
      5
    • Tvl
      4
    • Sladký
      3