Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Čeká Česko dalších pět let nenávisti? „Budu méně agresivní,“ slibuje Zeman

    Miloš Zeman nevede žádnou prezidentskou kampaň a na tom trváme i my! | foto: MAFRA

    S tím, jak se blíží prezidentské volby, dostává se česká společnost do varu a tak trochu i křeče. Jedna část si myslí, že Miloš Zeman musí zůstat na Hradě za každou cenu, protože je jedinou zárukou pokračování v nastolené politice ČR. Ta druhá se toho samého hrozí a stávající hlavu státu považuje za nekompetentní a tím nepřijatelnou. Situaci neuklidňuje ani prezident, ani někteří protikandidáti.

    Část národa, především ta, která žije v Praze a větších městech, znovuzvolení Miloše Zemana nefandí. Nejčastěji vadí nereprezentativní chování, proruská a pročínská orientace, autoritářský výklad ústavního práva, neschopnost se účastnit předvolebních debat a v neposlední řadě chabý zdravotní stav.

    Nemalé množství voličů je Zemanovými lidmi i jím samým klasifikováno pejorativním označením pražská kavárna, pod které je vlastně řazen každý, kdo s prezidentovou politikou nesouhlasí nebo - nedej bože - proti ní vystupuje.

     „Není to žádná elita, jen pár neúspěšných bývalých politiků a béčkových umělců. Jsou rozčílení, mají komplex, a proto útočí na vítěze. Vyhrál někdo, kým pohrdají a bojí se ho,“ uvedl Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov.

    Příznivci hlavy státu vidí v pokračování jeho mandátu záruku stabilní politické situace, jakési ochrany a záruky proti úřednické bestii byrokratů EU, a to také v otázce přerozdělování migrantů či neprostupnosti hranic. V Zemanovi vidí garanta národní identity a zachování současného stavu.

    Odpůrci se zase mobilizují k prezidentským volbám s tím, že pokud se Zeman dostane do druhého kola, a vše tomu napovídá, budou volit kohokoliv, nehledě na jeho názory a osobnost. Hlavně že to nebude Zeman. Nastávající volby tak, bohužel, opět rozdělí českou společnost a nenávistná atmosféra na politické scéně přetrvá i dalších pět let, ať dopadnou jakkoli.

    Kvůli zdraví se do něj opět opřel volební a názorový soupeř, mnohými skandály poznamenaný Mirek Topolánek, když řekl, že prezident, který rozděluje společnost, je slabý prezident, a pro iDNES.cz prohlásil: „Miloš Zeman je nemocný člověk. Je možné, že bude zvolen, ale nebude schopen vykonávat pětiletý mandát.“

    Takové prohlášení se pochopitelně prezidentovi nelíbí, proto v televizi zareagoval: „Už byla vydána lékařská zpráva, kdyby si ji Topolánek alespoň přečetl, pak by se dočetl, že kromě bolavých nohou mi absolutně nic není. On medicínu nestudoval, není šarlatán a domů mě sám vyšetřit nepřišel.“

    Problém je v tom, že není jasné, o jaké zprávě Zeman mluví. Žádný materiál, který by mohl být považován za oficiální lékařskou zprávu o prezidentově zdraví, nikdy Hrad nezveřejnil a není ani na jeho webu www.hrad.cz.

    Na otázky prezidentova zdraví se pouze on sám nebo Zemanovi spolupracovníci vyjadřovali jen optimisticky a kromě neuropatie a cukrovky je prý vše v pořádku. To ale není lékařská zpráva, která by vyvrátila pochybnosti kritiků.

    A nic nezmění ani zdánlivě smířlivý tón prezidentových slov. „Stárnu, stávám se vlídnějším, vstřícnějším, méně sebevědomým, méně namyšleným a určitě méně agresivním.“ Zároveň dodává, že atmosféra prezidentských voleb příliš pozitivní není. 

    „Je to strach. I u parlamentních voleb se říká, že pokud vyhraje ta či ona strana, přijde zmar a ztráta demokracie. Straší se tím, že protivník je nedemokratický a zavede do země totalitu. Pořád kopírujeme totalitní režimy,“ hodnotí situaci prezident.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:48 sobota 5. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      34
    • Trapas
      13
    • Tvl
      8
    • Haha
      5
    • Cože
      5
    • Sladký
      4