Miloš Zeman o imigrantech: Jsou jako jezinky, jde jim jen o sociální dávky!

Na svém předvolebním setkání s občany v jihočeské Kaplici odpovídal prezident Miloš Zeman tradičně i na dotazy obyvatelstva. „Pane prezidente, co říkáte na to, že EU započala řízení s ČR pro nedodržování uprchlických kvót?“ zeptala se slečna přítomná shromáždění. A hlava státu se rozpovídala o EU a jezinkách.

„Dlouhou dobu jsme se obávali, že tady budou migranti, kteří sem přijdou tzv. balkánskou cestou podobně jako přišli do Rakouska nebo Německa. Ale zatím jsou tady tzv. tranzitní migranti, tedy ti, kteří přes naše území pouze přecházejí a míří zpravidla do Německa. Ne proto, aby tam pracovali, ale proto, aby tam mohli pobírat vysoké sociální dávky,“ promluvil k tématu prezident Miloš Zeman.

Dokonce došlo i na překvapivou citaci ministra vnitra Milana Chovance o tom, že migranty nemůžeme přivazovat za nohu ke stolu a nutit je, aby u nás zůstali. „A to si uvědomuje i jeden šílený evropský komisař, který navrhuje, aby všechny země EU měly jednotné sociální dávky. Německo by je výrazně snížilo a my je museli pro tyto a podobně nepřizpůsobivé zvýšit. Je to samozřejmě hloupý nápad, ale takových nápadů přichází z Evropské unie poměrně hodně,“ nenechal si ujít příležitost ke kritice Zeman.

„Evropská komise chce tento stav změnit tím, že každé zemi přisoudila určitý počet migrantů. Nám prozatím 6200, zdůrazňuji prozatím,“ zopakoval pro jistotu prezident a následně dodal: „Jsem proti tomu, abychom na naše území umístili 6200 muslimských ilegálních imigrantů, tudíž těch, kteří nepožádali o azyl v první bezpečné zemi svého přechodu. Tou může být Itálie, Řecko, ale rozhodně ne Česká republika.“

Na závěr své odpovědi se prezident zřejmě snažil být srozumitelný i pro nemalé množství dětí na kaplickém náměstí, které se taktéž nebály hlavy státu na leccos zeptat.

„Znáte pohádku o jezinkách? Jen dva prstíčky tam strčíme, jen se ohřejeme, hned zase půjdeme? V Africe je připraveno několik dalších milionů lidí, kteří si přejí migrovat. Jestliže dosáhneme toho, že všichni tito lidé zaplaví Evropu, neuškodí to jen nám, ale i těm zemím, ze kterých pochází. Ztratí totiž, byť nekvalifikované, pracovní síly,“ uzavřel téma Miloš Zeman.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:59 středa 11. října 2017. Anketa je uzavřena.

  • 142
  • 13
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7