Prezident Miloš Zeman: Opozice při epidemii covidu-19 selhala

Prezident Miloš Zeman 26. prosince 2020 v Lánech před natáčením vánočního poselství, které odpoledne odvysílala TV Nova. | foto: Expres.cz

Prezident Miloš Zeman dnes pronesl k občanům prostřednictvím televizních obrazovek své tradiční vánoční poselství. Poprvé bez ortézy na zraněné paži, zakulacený a usměvavý varoval před výzvami k rozvolnění koronavirových opatření, i když přinášejí popularitu. Zvýšilo by to počet mrtvých a prodloužilo epidemii, míní.

Prezident Zeman své letošní poselství označil za smutné kvůli epidemii, očkování ale považuje za „svítání na obzoru“. „Chtěl bych všechny občany vyzvat, aby se nechali očkovat a nedali nic na ty, kdo vyzývají, abychom nenosili roušky, abychom se nenechali očkovat a žili tak, jako by epidemie vůbec neexistovala,“ uvedl.

První (jarní) vlnu epidemie se podle Miloše Zemana v Česku podařilo zvládnout díky tehdejšímu náměstkovi a později i ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO). Zeman za to letos Prymulovi udělil nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva.

„Ale pak jsme usnuli na vavřínech a domnívali se, že jsme epidemii potlačili. Říkala to opozice, která vyzývala k rozvolnění, říkala to vláda a především si to přála celá veřejnost,“ prohlásil.

Způsobilo to druhou (podzimní) vlnu epidemie, horší než předchozí, doplnil Zeman. „Jen hlupák opakuje stejnou chybu dvakrát, zatímco inteligent se dopouští zcela nových chyb. Proto si myslím, že bychom neměli podléhat pokušení vyzývat k dalšímu uvolnění, jakkoli populární by to bylo,“ uvedl. Znamenalo by to ohrožení zdraví, vyšší počet zemřelých a delší boj s epidemií kvůli většímu počtu mezilidských kontaktů, řekl.

Prezident si neodpustil kritiku opozice, která podle něj při epidemii covidu-19 selhala. Měla s vládou spolupracovat nebo navrhnout vlastní program. Selhala také média, sdělil.

Miloš Zeman při vánočním projevu na zámku v Lánech

Naopak ocenil vládu, že našla odvahu zadlužit Česko při zvládání dopadů epidemie covidu-19. Přeje si dlouhodobé a státem garantované úvěry.

Zeman dnes poprvé od léta vystoupil bez ortézy na zlomené paži. Po zlomenině na konci srpna podstoupil operaci v Ústřední vojenské nemocnici, lékaři mu do pravé paže implantovali titanový šroub. Od té doby měl Zeman ruku v ortéze. Pondělní vyšetření podle Hradu dopadlo „velmi dobře“ a hlava státu již ortézu nosit nemusí. Po úrazu lékaři uváděli, že doba léčení zraněné paže bude asi šest až osm týdnů.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:04 neděle 25. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 216
  • 57
  • 23
  • 23
  • 17
  • 17