V Přerově budou debatovat o tom, co s romskými klany. Olašský král setkání odmítl, pomáhá i farář

Dvě znepřátelené rodiny olašských Romů v Přerově vyvolaly v posledních dnech několik vzájemných potyček a incidentů s policií. Nyní slibují, že mezi nimi zavládne smír. Postarat se o to měl jejich král Robert Beneš z Brna, který měl původně do Přerova dorazit osobně a promluvit si i s radními. Schůzku odvolal a město bude ve středu organizovat besedu s obyvateli v otázce soužití s nepřizpůsobivými.

Incident, který válku mezi klany znovu rozdmýchal, se stal v přerovské cukrárně, kdy vzduchem létaly nejen sprostá slova, ale i květináče. Vše musela řešit policie s pomocí pepřového spreje.

Podle zástupců rodin mělo zavládnout příměří, na němž se dohodli už minulý týden. Klid zbraní vydržel sotva pár hodin, když ve večerních hodinách v Bratrské ulici opět došlo na křik a házení všemožných předmětů z oken.

„Díky včasnému zásahu se policistům podařilo zabránit fyzickému střetnutí dvou znesvářených skupin a udržet tak spor pouze ve verbální rovině. Nikdo nebyl zraněn, došlo ale k poničení několika aut zaparkovaných v ulici,“ řekl minulý týden policejní mluvčí František Kořínek.

Podle ČTK na potyčky zareagoval olašský král, který rodiny vyzval ke smíru.

Důvod vzájemné nevraživosti klanů připomněl dílo Williama Shakespeara Romeo a Julie. I v případě přerovských Romů vše zavinila láska dvou lidí ze znepřátelených rodin.

„Mohu potvrdit, že se vedení města sešlo odděleně se zástupci obou rodin. Kromě radních byl přítomen také farář, který má v komunitě svou autoritu, a dále také krajská koordinátorka pro národnostní menšiny,“ popsala mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová pro iDnes.cz.

Romové na schůzce s vedením města potvrdili, že za vším jsou osobní spory. Aby potyčky přestaly, vyzval i děkan římskokatolické farnosti.

V centru Přerova si vyřizovaly účty romské klany.

„Konflikt, který zaměstnal desítky policistů, Přerované veřejně kritizovali a mnozí projevili zájem otevřít romskou otázku veřejně. Zástupci města proto už minulý týden pozvali občany ke společné debatě. Ta se bude konat ve středu 22. července od 16 hodin v Městském domě Přerov a kromě radních budou na otázky odpovídat rovněž zástupci městské i republikové policie,“ potvrdila Chalupová.

Přerovská radnice už s předstihem oznámila, že příjezd olašského krále do města se konat nebude. Důvodem má být obava z přílišné mediální pozornosti.

Očekává se, že debata s občany bude vášnivá, jelikož problémy s takzvaně nepřizpůsobivými obyvateli řeší město dlouhodobě.

Naposledy se přerovský radní Petr Vrána společně s primátorem Petrem Měřínským pochlubili, že za posledních šest let prošlo město značnou proměnou.

Jako hlavní body uvedli snížení počtu ubytoven ve městě, demolici nechvalně známé ubytovny Chemik, zřízení policejní služebny přímo na vlakovém nádraží či rozšíření a zkvalitnění kamerového systému.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:05 čtvrtek 19. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 14
  • 12
  • 11
  • 11
  • 11