Advent podle prezidenta: Hrad poprvé ukázal vánoční výzdobu, Zemanová rozsvěcela strom

První adventní neděle je za námi a vánoční atmosféra pronikla i na Pražský hrad. Ten vůbec poprvé v historii otevřel návštěvníkům reprezentační prostory s adventní výzdobou. Živo ale bylo i venku před Hradem, tam totiž první dáma Ivana Zemanová slavnostně rozsvítila vánoční strom a odstartovala sbírku pro SOS dětské vesničky, která podporuje ohrožené děti a rodiny v krizi.

Pražský hrad se ponořil do vánoční atmosféry. A vůbec poprvé pak otevřel dveře veřejnosti! V sídle prezidenta totiž aktuálně probíhá Adventní den otevřených dveří, při kterém si návštěvníci mohou prohlédnout vyzdobené hradní chodby a komnaty.

„Trůnní, Habsburský či Hudební. Reprezentační sály a salonky v jižním křídle Pražského hradu slouží k výkonu ústavních pravomocí prezidenta republiky. Teď jsou ovšem otevřené široké veřejnosti, a navíc jsou díky skvělé práci hradních floristek nádherně vyzdobené ve vánočním duchu. A cukroví? Skutečně prezidentské: pochází přímo z kuchyně ze zámku v Lánech!“ stojí na Facebooku Pražského hradu.

Kromě toho si návštěvníci mohou poslechnout i vánoční písně a koledy v podání sboru Hradní stráže.

O víkendu Hrad oznámil, že možnosti podívat se do útrob využilo přes osm a půl tisíce lidí. Den otevřených dveří ale bude pokračovat i v týdnu, a to speciálně pro žáky základních a středních škol.

Živo ovšem bylo i před Hradem samotným. Také tam se v neděli rozsvěcel vánoční strom, na starost měla tuto příjemnou povinnost první dáma Ivana Zemanová.

Pražský hrad se ponořil do vánoční atmosféry a otevřel brány veřejnosti.

Sbor Hradní stráže

Pražský hrad se ponořil do vánoční atmosféry a otevřel brány veřejnosti.

Zemanová kromě toho zároveň i odstartovala sbírku pro organizaci SOS dětské vesničky. Ta se stará o děti, jejichž rodiče se o ně z nějakého důvodu starat nemohou či jejich výchovu zanedbávají.

Právě rodiny v tísni také podporuje.

Ivana Zemanová rozsvěcela strom před bazilikou svatého Jiří na Pražském hradě

Sbírku založila v roce 1968 Irena Svobodová, manželka prezidenta Ludvíka Svobody, pak ji roku 1992 obnovila Olga Havlová.

Následně v její záštitě pokračovala první dáma Livia Klausová a nyní je to už šestým rokem právě Ivana Zemanová.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:08 úterý 31. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 34
  • 34
  • 31
  • 30
  • 26