Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Masakr u Brettschneiderovy vily: Čechy během povstání vraždili i Slováci!

    Nacistický vůdce Adolf Hitler byl po smrti a kapitulace třetí říše klepala na dveře. Jenže zatímco většina Evropy slavila konec války, jednotky SS okupující Prahu se nehodlaly vzdát a zahájily tvrdou ofenzivu proti místním občanům. Když se jim Češi postavili na odpor, začali se nacisté uchylovat k podlému vraždění zajatců a civilistů, kterým chtěli podkopat morálku povstalců. Jedním z mnoha podobných činů byla i nemilosrdná poprava na zahradě Brettschneiderovy vily, která se odehrála právě 7. května.

    Jedny z nejtvrdších bojů mezi nacistickými okupanty a českými odbojáři v rámci Pražského povstání probíhaly v oblasti Krče a Pankráce. Právě zde došlo například i k masakru v Úsobské ulici, kde příslušníci SS chladnokrevně popravili více než padesát osob včetně dětí a těhotných žen.

    Dalším zrůdným činem je pak i ten, který se odehrál na zahradě Bretschneiderovy vily v nedaleké Hornokrčské ulici, nacházející se mezi stanicemi metra Budějovická a Kačerov. Nacisté tam 7. května chladnokrevně popravili osmnáct mužů, kteří se měli na Pražském povstání podílet.

    Rodinu Brettschneiderových a jejich známé pravděpodobně udali němečtí civilisté, kteří žili v sousedních vilách. Měli je totiž zahlédnout ve chvíli, kdy přes ploty a zahrady přenášejí zbraně.

    Musela sledovat popravu syna

    Skupina po zuby ozbrojených příslušníků SS se proto do vily vypravila. Přítomné muže měli nacisté, údajně mladíci hovořící nejen německy, ale i chorvatsky a dokonce slovensky, za neustálého bití a kopání vyvést před vilu. 

    A zatímco část útočníků rabovala uvnitř, ostatní si došli pro další Čechy do okolních domů a přivedli také náhodně kolemjdoucího dvaasedmdesátiletého muže. Všechny shromáždili na zahradě.

    Oběti nacistického řádění na zahradě Brettschneiderovy vily.

    Pak Němci spustili další z mnoha masakrů, kterými se snažili podkopat morálku vzdorujících Pražanů. Všechny muže nechali postavit do řady, poté je nemilosrdně popravili ranou do hlavy a některá těla ještě zohavili. Ušetřili jen Kateřinu Brettschneiderovou, kterou však donutili z okna vily sledovat popravu manžela Jindřicha a syna Viléma.

    Ač se to může zdát neuvěřitelně, čtyři muži střelbu přežili. A mezi nimi právě i Kateřinin manžel a syn. Jenže když se osmnáctiletý Vilém začal vážně zraněn plazit k sudu s vodou, skupina chladnokrevných vrahů se zničehonic vrátila a střelou do hlavy ho popravila.

    Vilém Brettschneider střelbu přežil, nacisté se však vrátili a popravili ho.

    Celý masakr u Brettschneiderovy vily tak nakonec přežili pouze tři muži.

    Vrazi z Bratislavy

    Zajímavé je, že v případě masakru u Brettschneiderovy vily se jako v jednom z minima případů podařilo vypátrat několik viníků. Jenže ani přesto nebyl nikdo za hrůzný čin potrestán!

    „Žili i v NDR nebo dokonce v Bratislavě. Byli to členové Hlinkovy gardy. Případ ale byl nakonec zameten pod stůl,“ řekl Aktuálně.cz Jaroslav Čvančara z Ústavu pro studium totalitních režimů. 

    „S největší pravděpodobností byli viníci masakru v Hornokrčské ulici získáni jako agenti. Tak se to obvykle dělávalo,“ dodal.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:37 úterý 4. září 2018. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      27
    • Super
      9
    • Cože
      9
    • Trapas
      8
    • Sladký
      8
    • Haha
      6