Stříleli dum-dum, bodali do mrtvých těl. Masakr v Úsobské ulici měl za oběti děti a těhotné ženy

Poslední dny války proměnily Prahu v krvavé bojiště. Přestože byl vyhlášen zánik protektorátu Čechy a Morava, nacisté se odmítali vzdát a začali nemilosrdně vraždit povstalce, kteří se jim v rámci Pražského povstání postavili na odpor, ale i obyčejné civilisty. A to většinou chladnokrevným a brutálním způsobem. Ukázkou toho je i masakr v Úsobské ulici, kde podnapilí příslušníci SS popravili celkem padesát tři civilistů, včetně dětí a těhotných žen.

Dne 6. května 1945 Prahou zmítaly těžké boje. Nacistický vůdce Adolf Hitler byl sice po smrti a kapitulace třetí říše klepala na dveře, jednotky SS však stále okupovaly ulice města a na ústup neměly ani pomyšlení.

Aby zastrašili Čechy, kteří se jim v rámci Pražského povstání postavili na odpor, uchylovali se nacisté k hrůzným a brutálním masakrům na povstalcích i civilistech. Kromě mučení a následné popravy dvaceti jedna mužů v Jelením příkopu je dalším takovým činem například vyvraždění třiapadesáti osob v Úsobské ulici, která dnes nese jméno Obětí 6. května.

Ulice se nachází nedaleko stanice metra Budějovická a právě v okolí Pankráce a Krče nabíraly boje mezi Čechy a Němci na intenzitě. Obyvatelé zdejší Úsobské ulice, povětšinou sociálně slabší občané a zaměstnanci pražských průmyslových podniků, se proto před strachem ze smrti ukryli do průchozího sklepa zdejších činžovních domů.

Jenže 6. května se právě do těchto domů vydala skupinka podnapilých příslušníků SS z nedaleké školy Za Zelenou liškou, která sloužila jako kasárna výcvikové jednotky. A spustili masakr, o kterém se v rámci Pražského povstání mluví jako o jednom z nejchladnokrevnějších.

Masakr v Úsobské ulici měl strašlivé následky.

„Podle výpovědí očitých svědků vnikli dne 6. května esesmani do sklepa domu čp. 255 v Úsobské ulici a beze slova počali střílet do obyvatelů, kteří se ve sklepě ukryli. Používali střel dum-dum, jak bylo později lékařsky zjištěno. Německá příslušnice Lenochová, která byla v největším stupni těhotenství, klekla v krytu před esesmany a prosila je, aby ji jako německou příslušnici ušetřili. Zavraždili ji i s dvěma jejími dětmi,“ popsala poválečná vyšetřovací komise na základě výpovědí pár přeživších první části sklepa.

„Když se již nikdo nehýbal, volali: ‚Auf! Auf!‘ Vstala čtrnáctiletá Věra Hájková, která zůstala nezraněná, protože padla před střelbou. Byla ihned esesmany zastřelena. Celkem bylo v domě čp. 255 povražděno třicet sedm osob, z toho deset dětí ve věku od 6 do 15 let, třináct žen, z nich dvě těhotné, a čtrnáct mužů.

V Úsobské ulici zemřelo hned několik dětí.

Zachránilo se dvanáct osob, které před střelbou padly na zem a předstíraly, že jsou mrtvé. Byly svědky všech zvěrstev a viděly, jak esesmani po střelbě ještě do mrtvých bodali. Když skončili toto dílo, vyrabovali v témž domě dvacet jedna bytů a zapálili je. V jednom bytě našli osmašedesátiletého Háčka, který byl nemocný a hluchý. I toho zastřelili,“ uvádí zpráva.

Osmašedesátiletého hluchého Jana Háčka nacisté zabili přímo v jeho bytu.

Tím však vraždění nacistů neskončilo. Následně totiž na zahrádce sousedního domu popravili dalších šestnáct osob. 

„Esesmani používali nábojů dum-dum. Milan Procházka byl při střelbě lehčeji zraněn, klekl a prosil: ‚Prosím vás, nechte maminku, nechte Janinu!‘ Esesmani jej ubili ranami pušek do obličeje. Čtrnáctiletá Jarmila Šárová měla podle lékařského zjištění vypíchané oči. Božena Šrámková, těhotná, a její šestiletá dcera Eva, kterou držel na ruce otec, byly zabity. Otec se zachránil,“ popsala vyšetřovací komise.

Kdo je prozradil?

Pachatelé hrůzného činu nebyli přes velké úsilí nikdy dopadeni a odhalena nebyla ani jejich totožnost. Masakr desítky nevinných lidí tak zůstal nepotrestán.

Záhadou je i to, proč se do sklepů v Úsobské ulici vydali. Obecně známé verze existují dvě. 

Jednou z nich je, že si nacisté vybrali svůj cíl náhodně, podle druhé však jednali na základě udání německé obyvatelky domu. Tato verze sice nikdy nebyla prokázána, podle všeho nicméně tato žena i s rodinou vyvázla po útoku zcela bez újmy. Taková skutečnost některým lidem stačila k tomu, aby se ženě krutě pomstili – krátce po útoku jejího manžela zabili ušlapáním.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:48 pondělí 3. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 20
  • 10
  • 9
  • 8
  • 8