Uzavírky, filmové zábory a blokové čištění drtí Prahu. Hřib radši řeší „kartičky“

S každým novým týdnem je jasné, že magistrát se Zdeňkem Hřibem (Piráti) v čele umí dopravní mizérii v Praze ještě trumfnout a vyhnat do většího extrému. Mizí parkovací místa, natáčejí se filmy, blokově se čistí, „staví se“, ale na staveništích není noha, ale primátor se bije v prsa, že se brzy zbavíme „plastových kartiček“. „K prokázání totožnosti můžete policii klidně jen říct své jméno, příjmení a datum narození,“ tetelí se s tím, že brzy odpadne i povinnost nosit řidičák a technický průkaz od vozidla.

„Ubrat 200 parkovacích míst ve Starém Městě, povolit v té samé lokaci, kde je zbytek míst, zábor na film na dalších šest ulic a na neděli na ráno dát na dalších deset ulic blokové čištění, to je opravdu umění,“ hroutí nechápavě hlavou místní, kterým hlava nebere, jak něco takového pražský magistrát může posvětit.

„Miluju tu koordinaci, kdy je v ulici pět značek, kde každá něco ruší nebo přikazuje, a to co půl hodinu jinak,“ poznamenal jeden z rezidentů Prahy 1.

„Ještěže máme ty digitální titány, co na všechno slíbí aplikaci, a v reálu pak člověk v osm ráno v neděli vysvětluje značky odtahové službě a pohůnkům,“ dodává s odkazem na primátora, který se bije prsa za „úspěšnou digitalizaci, zatímco Praha stojí.

„Mám pro vás jeden užitečný tip, o kterém málokdo ví! Povinnost nosit u sebe občanku skončila už před více než 20 lety. Podle Nejvyššího správního soudu vám stačí k prokázání totožnosti policii klidně jen říct své jméno, příjmení a datum narození,“ oznámil radostně Zdeněk Hřib s tím, že do budoucna se zbavíme také povinnosti mít u sebe řidičák a techničák při řízení. 

„I v tomto případě postačí jen prokázání totožnosti. Bude to možné díky kolegovi Ondřeji Profantovi, který to ve Sněmovně prosadil v rámci digitalizačního balíčku DEPO. Účinnost bude sice až od července 2025, protože to tak chtěla policie, ale to se dá podle Ondry uspíšit, když k tomu bude po volbách šance,“ doplnil pražský primátor.

„Podobně jsme také v Praze umožnili nahrávat Lítačku do mobilu, aby kdo chce, už nemusel plastovou kartu vůbec řešit. To jsou přesně takové ty zlepšováky, které lidem ulehčují život a které má smysl dělat. Souhlasíte?“ zeptal se Hřib a již po 125. si naběhl na své oblíbené vidle ze Slavičína. 

Lidé v diskuzi pod jeho parádním zlepšovákem vzkázali, že by mnohem víc ocenili lepší koordinaci stavebních prací a dozor nad jejich včasných odevzdáním než to, že budou mít v peněžence o plastovou kartičku míň.

Takto to vypadá v ulicích Prahy.

Jejich postřehy a podněty Hřib nechal bez povšimnutí, neměl na ně co říct. Nerad se vyjadřuje k nepopulárním věcem, co na tom, že jde o věci, které (nejen) Pražany nejvíc drtí. On slíbil digitalizaci, a ne pohodlný průjezd městem...

„Piráti, ti na co sáhnou, to pose*ou,“ zhodnotila situaci jedna z obyvatelek hlavního města.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:04 čtvrtek 13. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 6
  • 6
  • 4
  • 2
  • 2