Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Uprchlíci mají smůlu. Zastupitelé se přes hodinu hádali kvůli pirátovi s rýmou

    Pražské zastupitelstvo má na dnešním jednání zevrubně řešit pomoc ukrajinským uprchlíkům, ti si ale nakonec budou muset na svou chvíli počkat. Úvodní hodina a půl totiž patřila vyostřené debatě o tom, zda se radní pro bytovou politiku Adam Zábranský (Piráti) může připojit online, kvůli čemuž došlo i na osobní výměnu názorů.

    Zábranský zůstal doma s nemocí, zatím čeká na výsledek covidového testu. Požádal proto o možnost připojit se online. Jenže narazil.

    Podle opozice něco takového není možné, výjimka pro online účast platí pouze pro covid-19. Šlo by prý o precedens, kdy by se zastupitelé mohli v budoucnu z práce ulívat a připojovat se z pohodlí domova přes počítač.

    „Domluvili jsme se, že může být připojený pouze ten, kdo tu není z důvodu covidu-19 nebo karantény. To může Patrik Nacher odejít do Poslanecké sněmovny, která dnes také jedná, a říct, že na zastupitelstvo se chce připojit. To je úplná blbost,“ odmítla opoziční zastupitelka a starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

    Zastupitelstvo mělo od deseti hodin řešit uprchlickou krizi. Úvodní hodinka ale patřila hádce o online účasti Adama Zábranského.

    Přidali se k ní i další kolegové. Zmínili, že online připojení z důvodu covidu-19 bylo gentlemanskou dohodou, kterou nelze zneužívat.

    Vládnoucí koalice ale nesouhlasila. Šéf hnutí Praha sobě Jan Čižinský vyzval k logickému myšlení a řekl, že Zábranský je radním pro bydlení a právě bydlení pro ukrajinské uprchlíky se bude řešit.

    „Tohle není žádná kumulace funkcí, jako to dělají někteří členové ANO a ODS. To, že pan Nacher nebo Svoboda mohli být ve sněmovně, je úplně něco jiného. Kolega Zábranský je nemocný,“ pustila se do opozice pirátka Aneta Heidlová. 

    Někteří využili hádky o online účasti Adama Zábranského k obědu.

    „Nepouštějte se do zbytečných invektiv, vy Piráti jste říkali, že nebudete kumulovat funkce, a teď jsou vaši poslanci zároveň ministry. Byla dohoda a vy jste ji porušili. Mělo se jet hladce, mělo se začít v deset hodin bodem Ukrajina. A teď se navrhne bod o panu Zábranském, který zabere hodinu,“ odpověděl jí Nacher.

    Svoje pak k celé záležitosti řekl i šéf pirátských zastupitelů Viktor Mahrik. S tím si následně šla vyříkat svoje Alexandra Udženija i Patrik Nacher, a to pouze z očí do očí mimo kamery.

    Všechny přítomné pobavil komentář zastupitele Jiřího Kubíčka (ODS). Ten prohlásil, že by připojení online zakázal i kvůli tomu, že by ho mohli napadnout hackeři. A to dokonce tak, že by se za Zábranského mohli vydávat.

    „Když jsem viděl primátora, jak se snažil mluvit zřetelně, měl jsem trochu strach, jestli už to není takové to deepfake video,“ prohlásil Kubíček.

    Právě primátor Zdeněk Hřib se totiž covidem-19 nakazil, a tak je na jednání zastupitelstva připojen z domova.

    Z úvodu zastupitelstva se tak stalo fiasko. I když se měla od deseti hodin probírat uprchlická krize a pomoc Ukrajincům, hádka o Zábranského zabrala více než hodinu. Tak dlouho museli čekat i starostové městských částí, kteří na jednání zastupitelstva dorazili.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:30 pátek 22. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      37
    • Sladký
      23
    • Haha
      22
    • Super
      20
    • Tvl
      15
    • Cože
      11