Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Postavíme zahradní město 21. století, jásá magistrát: Bude z Počernic noclehárna?

    Dolní Počernice čeká velmi čilý stavební ruch. Vyrůst tam má čtvrť s 800 byty. Náměstek Petr Hlubuček a ředitel Institutu rozvoje a plánování hl. m. Prahy Petr Hlaváček jásají, místní už o poznání méně. | foto: Koláž Expres.cz

    Hop na krávu a je tele! Přesně v duchu tohoto hesla se v Praze podle mnohých obyvatel plánuje výstavba velkých bytových projektů, kterým se v minulosti říkalo sídliště. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) se bije v prsa a chválí kolegy za přípravu 800 městských bytů v Dolních Počernicích, místní z toho jímá hrůza. Svoje o tom vědí i obyvatelé řady developerských projektů, kde se naslibovaly hory a doly, realita je ale mnohdy dosti tristní.

    „Na radě města jsme schválili další fáze investičních příprav dvou projektů městského bydlení. Jedná se o projekt Dolní Počernice a Peroutkova. V následujících letech vznikne 650 městských bytů, které pomohou lidem, kteří si nemohou dovolit neustále zvyšující se ceny nájmu,“ pochválil se náměstek primátora pro infrastrukturu, životní prostředí, technickou vybavenost a bezpečnost Petr Hlubuček (STAN), jenž je zároveň starostou městské části Praha-Lysolaje.

    Pozemky v Dolních Počernicích o celkové rozloze 185 tisíc metrů čtverečních patří k největšímu souvislému území ve vlastnictví hl. m. Prahy, kde je možné postavit právě projekty nájemního bydlení. 

    Náměstek primátora pro infrastrukturu, životní prostředí, technickou vybavenost a bezpečnost, starosta Lysolají Petr Hlubuček

    „Oblast je díky příměstské železnici a blízkému městskému okruhu dobře dopravně spojena s centrem města a zároveň nabízí dostatek příležitostí k rekreačním volnočasovým aktivitám. Díky tomu, že bytová výstavba je v souladu s územním plánem, bylo možné rovnou zahájit projektové přípravy,“ píše ve své zprávě Pražská developerská společnost. Výstavba by měla začít v roce 2025, definitivně hotovo má být v roce 2034.

    Obyvatelé dotčené městské části, kolem níž developeři krouží jako supi, z toho moc nadšení nejsou. Poukazují hlavně na nedostatečnou kapacitu škol a zahuštění dopravy, kterou místní komunikace nejsou schopny zvládnout, aniž by se tvořily nekonečné kolony.

    Hlavní město Praha chce začít stavět také v Dolních Počernicích, kde má vyrůst až 800 bytů v několika etapách.

    „Pane Hlubučku, už jsem psal panu Petru Hlaváčkovi (samozřejmě bez odpovědi), že to, co chystáte v Dolních Počernicích, hrozí opravdu velkým průšvihem. Pokud postavíte první etapu, jak je v plánu, bez ZŠ a MŠ, způsobíte dopravní i sociální katastrofu v už tak velmi napjaté situaci,“ reagoval jeden z místních obyvatel.

    V té souvislosti zmínil například věčně ucpanou křižovatku Národních hrdinů a Českobrodské, naprosto nevyhovující prostory základní školy, ale i nedostatek míst v mateřské škole, což rodiče řeší už v dnešní době. 

    „Prosím, přehodnoťte ještě etapizaci a nestavte městské byty bez této kritické infrastruktury,“ doplnil. 

    Ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Petr Hlaváček „zahradnímu městu 21. století“ fandí.

    „Současná situace ve škole v DP je naprosto zoufalá, dětem se dělají třídy z kumbálů, družina nemá žádné své prostory, sportovní zázemí katastrofa,“ připojila se další obyvatelka.

    Slibovaná občanská vybavenost, školy a školky, to vše slibují všichni velcí developeři. Realita ale mnohdy pokulhává, svoje o tom vědí mnozí z obyvatel nově vzniklých čtvrtí nejen v Praze. 

    Hlubuček, který ve své městské části „povolil“ jen luxusní viladomy a apartmány pro movitou klientelu, zatímco byty pro chudé vyrostou na opačném konci Prahy, ale nereagoval ani na její dotaz. Asi jeho znění řeší s kamarádem Petrem Hlaváčkem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:16 neděle 21. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      43
    • Tvl
      9
    • Super
      8
    • Haha
      8
    • Cože
      8
    • Sladký
      7
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...