Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V Praze to bude makačka: Podvolí se Svoboda Fialovi a upeče to s Piráty, nebo si plácne s rozumnějším Nacherem?

    Kandidát na primátora za koalici Spolu a poslanec ODS Bohuslav Svoboda. Vrátí se znovu do čela magistrátu? | foto: iDNES.cz

    Praha je sečtena, volby na magistrát vyhrála koalice Spolu vedená Bohuslavem Svobodou, který ale v preferenčních hlasech propadl na páté místo. Povolební námluvy budou složité, vítěz chce ale primárně jednat s Piráty a hnutím STAN, tedy napodobit vládní koalici. Přitom poslední čtyři roky si šla pražská ODS především s primátorem Hřibem po krku, on sám v předvolebním rozhovoru Expresu řekl, že má dojem, jako by z něj někteří její zástupci měli obsesi.

    Bohuslav Svoboda již v sobotu večer naznačil, že Piráti a STAN budou přednostním partnerem k jednání o koalici. Nevyloučil ani hnutí ANO, jedním dechem ale dodal, že spolupráce není pravděpodobná, protože rozdíly v programech jsou příliš velké.

    Před volbami si přitom Svoboda s lídrem ANO Patrikem Nacherem notovali. Nešetřili chválou jeden na druhého a většina debat vypadala jako souboj týmu Svoboda + Nacher proti Zdeňku Hřibovi a Janu Čižinskému, které tiše podporoval Petr Hlaváček ze STAN.

    Lídr koalice Spolu si se stávajícím primátorem několikrát vjeli do vlasů, nejednou to vypadalo, že má Svoboda chuť po Hřibovi skočit. Jejich hádky vypadaly osobně a v reportáži Seznam Zpráv dokonce Svoboda ani neodpověděl na otázku, zda jeden na druhém dokážou najít něco pozitivního.

    Primátor také zdůraznil, že v případě povolebních jednání budou mít Piráti problém hned s několika kandidáty z řad Spolu, protože to jsou kumulátoři funkcí anebo jsou namočeni do kauzy Dozimetr. Mířil tím konkrétně na Jiřího Pospíšila, kterého vládnoucí koalice vyzývala k rezignaci kvůli kontaktům s aktéry kauzy Dozimetr.

    Navíc v rozhovoru pro Expres.cz jen pár dní před volbami primátor Hřib prohlásil, že mu přijde, jako by z něj někteří zastupitelé pražské ODS měli obsesi. Řekl také, že někteří z jednání zastupitelstva dělají tyátr a chovají se jako trhovkyně, a také se nechal slyšet, že je strana pokrytecká například v otázkách dopravy.

    Lze tak čekat, že povolební námluvy budou složité. Bohuslav Svoboda se dnes pro CNN Prima News nechal slyšet, že spolupráce s Piráty možná je, ale nedovede si představit, že by pokračovala v duchu chování Zdeňka Hřiba. Sám Hřib se zase netají tím, že Piráti pro sebe budou chtít znovu primátorský post.

    Není pochyb o tom, že by se Bohuslavu Svobodovi snadněji jednalo s Patrikem Nacherem, těžko ale říct, zda by taková varianta prošla přes šéfa strany Petra Fialu.

    Preferenční hlasy srazily Svobodu, Nacher porazil Hřiba

    Volebními výsledky v Praze zajímavě zamíchaly také preferenční hlasy, voliči evidentně poměrně čile křížkovali.

    Výsledkem je, že lídr koalice Spolu Bohuslav Svoboda se překvapivě propadl až na páté místo kandidátky. O více než čtyři tisíce hlasů ho předskočila Hana Kordová Marvanová, která v končícím volebním období byla ve vedení magistrátu za hnutí STAN, ale rozkmotřila se s ním v důsledku kauzy Dozimetr, kterou podle jejích slov nechtěl nikdo z činovníků strany včetně šéfa Víta Rakušana řešit.

    Otázkou v tomto směru také je, zda se Marvanová nepostaví proti jednání se STAN, pakliže byla na vlastní oči svědkem laxního přístupu kolegů k podezření na závažné korupční jednání.

    Před Svobodou je dále také Jiří Pospíšil, Zdeněk Zajíček a Tomáš Portlík.

    Ostatní lídři naopak u voličů bodovali. Pirát Zdeněk Hřib i lídr ANO Patrik Nacher odskočili kolegům na druhých místech kandidátky shodně zhruba o pět tisíc preferenčních hlasů. Ve vzájemném souboji ale stávající primátor prohrál, zatímco posbíral přes 74 a půl tisíce hlasů, Nacher atakoval hranici 77 tisíc.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:38 pondělí 23. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      24
    • Haha
      11
    • Trapas
      9
    • Tvl
      7
    • Sladký
      3
    • Cože
      2