Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    STAN jednají na rozdíl od Pirátů konstruktivně. Spolu trhá pražskou koalici, ANO čeká na šanci

    Bohuslav Svoboda a Petr Hlaváček | foto: Profimedia.cz

    Stávající koalice ve vedení pražského magistrátu se trhá. Ačkoliv primátor Zdeněk Hřib prohlásil, že by Piráti, Praha sobě a STAN měli po volbách nejprve jednat o dalším společném postupu, Starostové už jsou téměř dohodnutí s vítěznou koalicí Spolu. Ti si v prohlášení po druhé a úspěšné schůzce rýpli do Pirátů a naznačili, že nejednají konstruktivně.

    Primátor Zdeněk Hřib se sice nechal slyšet, že se koalici na vládním půdorysu nebrání, primárně se ale Piráti sešli se stávajícími koaličními partnery, tedy hnutím Praha sobě a STAN.

    Domluvili se na tom, že se s vítěznou koalicí Spolu pokusí jednat všichni společně. Zdá se ale, že na účasti Jana Čižinského v další vládě záleží hlavně stávajícímu primátorovi.

    Ten si na první schůzku s koalicí Spolu „přinesl“ hned několik podmínek. Jednou z nich bylo právě i to, aby lídr Bohuslav Svoboda přizval k vyjednávání také Prahu sobě. Dále Hřib trvá na tom, aby vítězná koalice do Rady HMP nenominovala trestně stíhané kandidáty. Jenže koalice Spolu tyto podmínky odmítá splnit. A dala to Pirátům najevo podle všeho dost jasně.

    Jak se zdá, současná magistrátní koalice není v jednáních ani zdaleka tak jednotná, jak by si primátor Zdeněk Hřib přál. Zatímco Piráti se s koalicí Spolu handrkují, se STA si Svoboda a spol. prakticky plácl. Včera večer proběhla druhá a velice úspěšná schůzka.

    „Na rozdíl od pondělního schůzky s Pirátskou stranou bylo jednání konstruktivní a bylo z něj jasně patrné, že společně hledáme cestu pro vznik rozumné koaliční dohody na platformě demokratických stran na půdorysu vládní koalice. Společně jsme si potvrdili, že máme shodný pohled nejen na programové priority, ale také na způsob řízení města,“ uvedla koalice Spolu.

    Kandidát na primátora za koalici Spolu a poslanec ODS Bohuslav Svoboda. Vrátí se znovu do čela magistrátu?

    Rýpanec do Pirátů na úvod oficiálního stanoviska nebyl první ani poslední.

    „Představitelé z hnutí STAN plně respektují, že jednání vede Spolu coby vítěz voleb. Ze své pozice možného koaličního partnera si STAN na rozdíl od Pirátů nekladou žádné personální či jiné podmínky a veškeré závěry, které padaly v průběhu jednání, byly ve formě doporučení či konstruktivních návrhů. Obě strany mají zájem na vyváženém, ale přesto dynamickém rozvoji Prahy. Na dnešním jednání tedy nezaznělo nic, co by jakýmkoliv způsobem limitovalo či blokovalo naši budoucí spolupráci a schopnost hledat dobrá řešení pro budoucnost hlavního města,“ stojí v prohlášení.

    Lídr hnutí STAN Petr Hlaváček

    Koalici Spolu čeká další jednání s Piráty, jenže zatím se nezdá, že by se měli na podmínkách, které Zdeněk Hřib „přinesl“ na první schůzku, shodnout. Stávající primátor si zadní vrátka zavírá, na sociálních sítích zdůrazňuje, že pro Piráty neexistuje varianta, že by šli do vedení města s trestně stíhanými politiky, konkrétně tím míří třeba na lidovce Jana Wolfa.

    Podle informací Expresu je ale koalice Spolu pevně připravena Pirátům v podmínkách ohledně personálního složení nijak neustupovat.

    Tím se samozřejmě nabízí otázka, kde budou vítězové voleb partnera do vlády hledat v případě, že jednání ztroskotají definitivně. A příliš možností už nezbývá. Na šanci čeká hnutí ANO, které v Praze skončilo druhé.

    Patrik Nacher

    Svoboda se sice nechal slyšet, že se obě uskupení názorově rozcházejí, a tak spolupráce není pravděpodobná. Zároveň společně ale v posledních čtyřech letech tvořili na pohled semknutou opozici proti stávající vládě, navíc ve spoustě dalších měst se ANO se Spolu či ODS na koalicích bez problémů domlouvá.

    Ani pražský lídr ANO Patrik Nacher by se spolupráci nebránil, nic konkrétního se ale zatím podle něj nerýsuje.

    „Prozatím žádná schůzka není v plánu. Teď řešíme druhé kolo senátních voleb. Příští týden ale čekám nějaký posun,“ řekl Nacher stručně Expresu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:35 sobota 28. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      9
    • Trapas
      5
    • Super
      4
    • Tvl
      3
    • Cože
      2
    • Sladký
      2