Čekání jako na poště. U testů na Václaváku se tvoří fronty, předbíhání je za úplatu

V pátek zahájilo provoz odběrové místo na testování covidu-19 na Václavském náměstí. Místo nechalo vytvořit vedení města primárně pro turisty, kteří se pohybují převážně v centru města a odběrové místo tak pro ně bude konečně dostupné. Otestovat se mohou nechat také Pražané, a jak jsme přímo na místě zjistili, zájem je obrovský. Cena nabízených testů vůbec není malá, kdo navíc pospíchá, sáhne hodně hluboko do své peněženky.

Odběry zajišťuje společnost GHC Genetics a místo bude v provozu denně od 8 do 18 hodin (do odvolání). Testovat by se měli hlavně bezpříznakoví zájemci, kteří chtějí výsledek testu například kvůli cestě do zahraničí.

Odběrové místo má podle magistrátu kapacitu v řádu stovek odběrů denně. Objednat se dopředu není možné, a tak jedinou možností zůstává vzít si u vstupu čekací lístek a na ulici trpělivě čekat. Pokud si někdo pořádně připlatí, může frontu vesele obejít.

„Jedná se o další krok, jak přiblížíme možnost testování nejen turistům, ale i obyvatelům v samotném centru Prahy. Epidemiologická situace u nás zůstává stabilní, ale nadále prosím veřejnost o ohleduplnost vůči ostatním a dodržování platných opatření, například nošení roušek ve všech prostorách pražského metra,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Za běžný test zájemce zaplatí 1750 korun, za přednostní odběr si připlatí dalších 1500. Pokud ho čeká cesta do zahraničí, kde bude vyžadován speciální certifikát, je to ještě 550 korun navíc. Jedna taková „návštěva“ může člověka přijít až na 3800 korun, což není levná záležitost.

I přesto se v pondělí odpoledne na Václavském náměstí tvořily fronty zájemců, kdy nejvíce byla slyšet ruština s angličtinou. Přestože se předpokládalo, že možnost testování v centru Prahy využijí především cizinci, Češi měli také zájem, i když patnáct stovek za předbíhání ve frontě se většině zdálo moc, a tak raději poslušně čekali na vyzvání.

„A nemohla bych se tady objednat, až bude třeba míň lidí?“ ptala se jedna postarší paní, které jeden z Čechů stojících před ní vysvětlil, že to možné není, ale za úplatu je možné frontu předběhnout. 

„Aha, takže je to jako na poště. Vezmu si lístek a čekám,“ řekla zklamaně žena, která si za přednostní odběr připlácet odmítla.

Odběrové místo na testování covid-19 na Václavském náměstí má napilno.
Odběrové místo na testování covid-19 na Václavském náměstí má napilno.

„Protestovanost občanů považujeme za základní preventivní opatření, abychom zamezili dalšímu šíření nemoci covid-19. Současné kapacity, kde se mohou lidé nechat otestovat, nejsou dostatečné, proto zřizujeme nová testovací místa po Praze. Na existenci nového testovacího místa na Václavském náměstí budou upozorňováni také turisté a návštěvníci Prahy ze zahraničí, abychom případnou nákazu u nich mohli včas podchytit a nedocházelo tak k dalšímu šíření,“ dodal náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu).

Výsledky testů slibuje společnost GHC Genetics zaslat lidem do 24 hodin prostřednictvím SMS. Už nyní upozorňují, že v některých případech může být čekací doba delší.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 15. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 28
  • 27
  • 27
  • 27
  • 24