Manévry kvůli summitu: Snajpři obsadili letiště, Greenpeace Vltavu. Přijel i skleslý Erdogan

Větší manévry Praha v novodobé historii nezažila. Na Pražský hrad se sjíždějí lídři evropských zemí k supersummitu, který sem svolal francouzský prezident Emmanuel Macron. Kromě něj do hlavního města třeba turecký prezident Recep Erdogan nebo britská premiérka Liz Trussová, kterou jako první ze všech uvítal v Kramářově vile český protějšek Petr Fiala. Hodně rušno je ale i v ulicích Prahy.

Supersummit evropských lídrů je bezpečnostně mimořádně náročnou akcí. Už jen proto, že na Ukrajině zuří Ruskem rozpoutaná válka a na Hradě se bude jednat mimo jiné o další pomoci napadené zemi či větší izolaci Putina.

Vůbec první zasedání Evropského politického společenství je na programu od 13 hodin, skrze videohovor se k němu připojí i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Petr Fiala s Liz Trussovou

Velká část bezpečnostních složek je tím pádem na nohou, rušno bylo od poledních hodin zejména na letišti. Tamní věže obsadili zakuklenci, v ruce sice měli dalekohled, není ale pochyb o tom, že bokem stála připravena i zbraň.

Kromě toho bylo kbelské letiště plné pyrotechniků, ti doprovázeli spolu s dalšími jednotkami státníky směr Pražský hrad.

Letiště bylo hlídáno důkladně.

Vůbec první, kdo do Česka přiletěl, byla britská premiérka Liz Trussová, která neprožívá nikterak snadné období. Do horkého křesla na adrese Downing Street 10 usedla nejen v době války, ale také jen krátce předtím, než zemřela britská královna Alžběta II.

Český premiér Fiala vzal Trussovou do Kramářovy vily.

Vládním speciálem přiletěl také nejkontroverznější účastník supersummitu, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten v průběhu války několikrát osobně jednal s Putinem, zároveň se nechal například slyšet, že Krym je podle něj ukrajinský.

Turecký prezident Recep Erdogan působil dosti sklesle.

Situace v hlavním městě promptně využili také aktivisté z organizace Greenpeace. Ti obsadili na člunech Vltavu i okolní břehy, měli transparenty vyzývající k okamžitému odklonu od závislosti na ruském plynu a dalších fosilních palivech.

Na Vltavě protestovali zástupci Greenpeace.

Upozorňovali například na to, že Rusko z peněz inkasovaných prodejem fosilních paliv do Evropy financuje právě i invazi na Ukrajinu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:58 pátek 3. února 2023. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 6
  • 5
  • 4
  • 4
  • 3