Když se dva perou, ANO se směje: Hřib brutálně zneužil svou moc, hřmí koalice Spolu. Čím?

Přesně dva měsíce dnes uběhly od komunálních voleb, které v Praze ovládla koalice Spolu, ale ne s takovým rozdílem, jaký si malovala. Hlavní město nejenže je stále bez vlády, zvolení zastupitelé se o složení rady víc hádají, než že by nacházeli kompromisy. Na dalším ustavujícím zastupitelstvu se například zástupci Spolu a Aliance pro stabilitu (Piráti + Praha sobě) nemohli dohodnout, kdo je větší ufňukánek. Pražská ODS pak obvinila primátora Zdeňka Hřiba z hrubého zneužívání pravomocí.

Právě z fňukání obvinila koalici Spolu a hnutí ANO zastupitelka za Prahu sobě Kristýna Drápalová.

„Vítěz voleb a ten, kdo byl druhý, mají dost hlasů na vytvoření koalice, tak tady fňukají, že čtvrtý ve volbách blokuje vyjednávání,“ prohlásila během jednání zastupitelstva.

„Já jsem si nevšiml, že bych tady fňukal,“ opáčil předseda zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček.

K výměně názorů došlo během asi osmnáctihodinového jednání, které opět nevedlo k pražádné shodě na tom, jak by měla nová rada města vypadat.

Ba co víc, zastupitelé se nebyli schopni dohodnout ani na tom, jakou podobu by měl program ustavujícího zastupitelstva mít.

Dlouhou diskuzi vyvolalo, zda má být ustaveno čtrnáct výborů zastupitelstva a zvoleni jejich členové. Návrh předložila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a podpořilo ho zejména ANO a SPD. Proti se pak postavili někteří členové Prahy sobě a Pirátů, kteří vytvoření výborů považovali za zbytečné.

„Výbory tady naopak už mají dávno být. My máme v tuto chvíli už dávno pracovat,“ řekl zastupitel a starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Tomáš Portlík a Alexandra Udženija

Právě jednání o výborech poněkud kontroverzní cestou zablokoval stávající primátor Zdeněk Hřib. Ze své pozice vyhlásil osmihodinovou přestávku, což je v historii pražského magistrátu pravděpodobně rekord.

„Pokud si pamatuji, v historii Prahy nikdy nebyla udělena takto dlouhá přestávka, kdy se jedná o zcela zjevnou účelnost. Návrh na zřízení dalšího výboru totiž podle mého názoru není tak zásadní změna usnesení, pro kterou by bylo potřeba mít přestávku do rána. Standardně se na žádost klubů uděluje přestávka v délce desítek minut, maximálně hodiny. Zřejmě si pánové ani neuvědomili, že tímto krokem vyvolali porušení například zákoníku práce, kdy jsou ohrožena práva úředníků magistrátu, kteří musí zajišťovat průběh zasedání Zastupitelstva hl. města Prahy,“ uvedl předseda zastupitelského klubu Spolu Zdeněk Zajíček.

Podle Jana Chabra z TOP 09 Zdeněk Hřib zneužívá svou moc a paralyzuje tím celé město.

Prakticky jediné, na čem panovala shoda, byl další odklad ustavujícího zastupitelstva na 15. prosince...

Komedie na pražském magistrátu tak zvesela pokračuje a stejně s ní i doba, kdy se město nemůže prakticky v žádné záležitosti posouvat kupředu. Spolu trvá na koalici po vzoru vlády, tedy s hnutím STAN a Piráty. Jenže Piráti se zabetonovali v tzv. Alianci pro stabilitu s Prahou sobě Jana Čižinského a do vlády chtějí pouze s ní.

Velká hádka se mezi oběma stranami strhla už včera na Twitteru, kde stávající primátor Zdeněk Hřib rýpl do koalice Spolu, že Piráti s Prahou sobě nabídli již dost kompromisů a teď je čistě na protistraně, zda si ke spolupráci vybere demokraty, tedy je, nebo populisty, tedy podle Hřiba hnutí ANO.

„Pane Hřibe, aliancí stabilních křesel blokujete složení koalice vy. Tato aliance spolu nekandidovala, vytvořili jste ji dlouhé týdny po volbách. Piráti mají stále místo v transparentní a stabilní koalici na vládním půdorysu. Nerozumím, proč se Čižinského po volbách tak držíte,“ vzkázala mu kromě dalších pražská regionální manažerka ODS Lenka Mottlová.

Otázkou je, kdo jako první couvne o další krůček. Nebo zda se koalice Spolu skutečně neobrátí na druhé ANO v čele s lídrem Patrikem Nacherem, který se celou situací může dobře bavit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:42 sobota 25. března 2023. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 27
  • 11
  • 10
  • 4
  • 4