Hřibův experiment na Smetanově nábřeží nevyšel: Prázdné stolky! Ani snížení cen nepomohlo

I když se pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v souvislosti s uzavírkou Smetanova nábřeží oháněl velkými vizemi a slovy, nakonec zůstalo jen u nich. Zatímco auta musejí místo objíždět, kavárenské stolky zejí až na pár výjimek prázdnotou a nic nenasvědčuje tomu, že se z místa stal oblíbený cíl Pražanů i turistů. Není načase přiznat si, že tenhle experiment zkrátka nevyšel?

„Přes Karlův most také dříve jezdila auta. Dnes už by nám to přišlo nepatřičné. Doba se mění a musíme být stále otevřeni novým myšlenkám. Proto dnes začínáme se zklidňováním dopravy na Smetanově nábřeží. Chceme moderní Prahu, která bude spoluurčovat trendy světových metropolí,“ prsil se v květnu pražský primátor Zdeněk Hřib, zatímco si (nejen) Pražané klepali na čelo a nevěřícně kroutili hlavou, když odklonil dopravu a jízdní pruh obsadil kavárenskými stolky.

Uběhlo pár měsíců a oblíbené místo setkávání místních i turistů se z bývalého jízdního pruhu rozhodně nestalo. I o víkendu většina míst k sezení zeje prázdnotou.

„Jazz restaurant Zlatý dvůr, Krušovice 0,5 l za 26 korun. Ale i přímo v historickém centru je všude možně k dostání plzeň do 50 korun,“ láká k návštěvě hlavního města Hřib, který je velký zastáncem uzavírky Smetanova nábřeží, jež chtěl proměnit v životem tepající korzo světové úrovně. 

Bohužel ani snížené ceny jídla a pití do centra Prahy davy nepřilákaly a na Smetanovo nábřeží už vůbec ne. Těžko říct, jestli si k tomu Hřib může gratulovat.

Jediné, co se „povedlo“, je popularizace nedalekého parku Národního probuzení. Ten si po uzavírce mnohem víc oblíbili milovníci „volnočasových aktivit“. Levný alkohol tam teče proudem, nouze není ani o drogy, na lavičkách pospávají nejrůznější individua a turisté se mu raději vyhýbají obloukem.

„Pěší korzo nelze udělat tam, kde není odkud kam korzovat. A v této ulici se, když už, chodí po chodníku u řeky. Takže to celé považuji za hloupost,“ zaznělo v jedné z internetových diskuzí k dění na Smetanově nábřeží a blízkém okolí. 

Škoda že na magistrátu na to stále ještě nepřišli...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:49 úterý 10. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 67
  • 62
  • 41
  • 34
  • 34
  • 30