Nový Čapák nebo dřevo na zátop, komentují Pražané dílo na Smetanově nábřeží

Na místě určení stojí sice jen pár dní, ale už se dřevěná socha německého umělce Martina Steinerta na Smetanově nábřeží v Praze stihla „proslavit“. Pražané z ní moc nadšení nejsou. Zabírá místo na parkování a hyzdí výhled na panoráma metropole. Našli se i tací, kteří v ní vidí kopii Čapího hnízda, jiní by s ní rádi zatopili v krbu.

„Osobně mi to přijde jako loď. Třeba o něčem nevíme a má přijít velká voda. Nebo je to loď pirátů a jejich přátel, které si na loď pozvou. Nebo je to připravené pro ty politiky, kteří na ni po (ne)úspěchu ve volbách budou muset nasednout a vyjet s ní na Vltavu,“ komentoval diskutující dřevěný počin ve tvaru lodi německého sochaře Martina Steinerta, který „kotví“ na Smetanově nábřeží.

„Bral jsem to optimisticky, když jsem jel okolo, říkal jsem si, co nám to Vltava vyplavila po těch deštích za bordel,“ doplnil ho další z Pražanů, kteří nad novou skulpturou na Smetanově nábřeží kroutí nevěřícně hlavou.

Jiní se ptají, z jakého důvodu se podobné umělecké přehlídky nekonají spíše mimo centrum, které už je tak dost exponované. Nehledě na to, že zdaleka ne všichni jsou přesvědčeni, že zdobí a plní okrašlovací a kulturní funkci. 

„Proč neřádí někde na okraji Prahy, proč ničí ta nádherná místa?“ ptá se jeden z kritiků, zatímco jiní zase dřevěný počin chválí a primátorovi děkují za to, že rozjasnil Prahu.

Dřevěná socha vzniká pod záštitou Goethe-Institutu v Praze, a to v rámci festivalu Sculpture Line. Smetanovo nábřeží má nejen zkrášlit, ale dokonce má lidem plnit přání.

„Martin Steinert je hostem rezidenčního programu a v Praze tvoří a pobývá po dobu tří týdnů u příležitosti konání festivalu Sculpture Line. Během pobytu vznikne pražská podoba wooden cloud na Smetanově nábřeží. Máte nějaké přání? Můžete ho napsat na laťku, která bude součástí uměleckého díla Martina Steinerta, a přání se vám splní!“ informoval institut.

„Hlavně nikdo se nebaví s obyvateli Prahy, nikoho nezajímá, co chtějí a potřebují Pražané. Proto nic nevíme a jen koukáme na jednu zhovadilost za druhou,“ dopálili se lidé v diskuzi pod uměleckým dílem, které podle některých vadí ve výhledu na panoráma Prahy. 

„To je nový Čapák?“ zaznělo také s odkazem na farmu Čapí hnízdo. 

„Dřevo na zátop do krbu, až mi dojde,“ zhodnotil sochu další vtipálek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:00 sobota 2. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 76
  • 40
  • 39
  • 33
  • 32
  • 32