Jak stavět bez stavebního povolení? Magistrát šije horkou jehlou a tahá lidi za nos

Pražský magistrát nahnal na Smetanovo nábřeží dělníky, aby se pokusili nějak vyřešit betonovou ostudu, která tam vznikla. Výsledek už tahá za oči výrazně méně, a světe, div se, nebylo k němu zapotřebí ani žádného stavebního povolení. Že by se chystala v Praze revoluce ohledně stavebních úprav? S novým řešením uzavírky není spokojena ani opozice.

Betonové zátarasy zmizely ze Smetanova nábřeží už v pondělí a ke slovu se dostali dělníci. Při pohledu na intenzivní stavební práce se mnoho Pražanů dotazovalo, kdo povolil v Praze 1 tuto „operaci“, během níž se definitivně zrušil jeden jízdní pruh. 

Odpověď ze strany města mnoho lidí překvapila: Dlážděný chodník je pouze mobilní zábranou, a tak povolení není třeba.

Vše začalo otázkou na sociálních sítích, kde se pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ptali, kde město získalo tak rychle stavební povolení. Každý, kdo si ho v Praze zkoušel nechat vyřídit, ví, že je to často běh na opravdu dlouhou trať.

„Podle výkladu náměstka pro dopravu Adama Scheinherra pro mobilní zábranu není potřeba mít stavební povolení, vše je také předdomluveno s památkáři,“ odpověděl primátor.

„Já na té fotce ale žádnou mobilní zábranu nevidím. Vidím klasické obrubníky a dlaždiče pokládající nejspíš žulovou dlažbu. Takže mi odpovídáte úplně nesmyslně,“ ohradila se v diskuzi paní Taťána, která už se další odpovědi nedočkala.

Podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha sobě) bylo třeba vyřešit kritiku týkající se vzhledu uzavírky. Magistrát se rozhodl vše řešit provizorními obrubníky, které se pak vyplnily pískem a dlažbou. V příjemné posezení se mají zahrádky proměnit díky květináčům se stromky.

Smetanovo nábřeží prošlo velkou proměnou. Stavební povolení prý nebylo...

„Z nekoncepčního dočasného rozhodnutí vrchnosti v rozporu s usnesením zastupitelstva a s podporou klientelismu vznikl paskvil, kam si nesedla pomalu ani noha a jen to přitížilo dopravě. To se nebavím, že jsme byli všem pro smích. Střih – a dnes tam rovnou dělají trvalou změnu komunikace. Boj proti Pražákům a zdravému rozumu v přímém přenosu pokračuje,“ okomentovala změnu Alexandra Udženija (ODS).

Nově je možné v době mezi 22:00 a 06:00 projíždět nábřežím v obou směrech, ale ve směru od divadla nezbývá řidičům nic jiného než jezdit po kolejích.

Zda se bude Smetanovo nábřeží trvale uzavřeno, zatím magistrát nerozhodl, bude to teprve řešit s městskou částí Praha 1. Její starosta Petr Hejma (STAN) dlouhodobě prohlašuje, že je proti uzavírce, která dopravu svede do obytné zóny.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:26 sobota 10. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 20
  • 18
  • 16
  • 15
  • 14