Mikuláš přilákal do Prahy tisíce lidí. Rozestupy a roušky řešil málokdo, byli rádi, že je konec omezení

Rozsvícení vánočního stromečku na pražském Staroměstském náměstí na konci listopadu proběhlo kvůli vládním opatřením bez účastí lidí, v sobotu večer byla ale situace na stejném místě zcela jiná. Přitom stále platí zákaz shromažďování a na veřejně přístupných místech v zastavěném území obce je povinnost mít zakryté dýchací cesty,

Ministr zdravotnictví Jan Blatný před několika dny oznámil, že zvláštní mikulášská vyhláška nebude, že i ti, kdo se za Mikuláše a čerta přestrojí, se budou muset chovat jako ostatní pozemské bytosti. A to byla možná chyba. Ačkoliv ve třetím stupni rizika, v němž Česko aktuálně je, stále platí zákaz pohybu a pobytu bez ochranných prostředků dýchacích cest, na Staroměstském náměstí to podle toho nevypadalo.

Centrum hlavního města se na Mikuláše zaplnilo, jako by byla epidemie koronaviru definitivně za námi. Tisíce nejen Pražanů zaplnily nejen Staroměstské náměstí, ale i přilehlé ulice, projít například Pařížskou ulicí bylo nemožné.

Dlouhé fronty lidí čekaly i na semaforu dělícím Karlovu ulici s Karlovým mostem. K prasknutí narvané byly i od čtvrtka otevřené restaurace a hospody.

Na tom by pochopitelně nebylo pochopitelně nic špatného, kdyby vše probíhalo za dodržování hygienických nařízení, ale téměř nikdo neměl zakrytá ústa, natož nos, a o dvoumetrových rozestupech nemohla být řeč.

Na lidech je vidět, že už mají všech zákazů doslova plné zuby a plnými doušky si užívali vánoční atmosféru, o niž byli téměř oloupeni. 

Neměli by ale během rozvolňování zapomenout, že jak rychle se stupeň pohotovosti podle aktuální epidemické situace protiepidemického systému České republiky dostal na stupeň tři, stejně rychle se může vrátit na čtyřku. A další zavírání opravdu nikdo z nás nechce.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:01 pondělí 5. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 109
  • 51
  • 28
  • 24
  • 24
  • 22