Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Noční starosta o orgiích v centru Prahy: 5 perliček, kterými Jan Štern pobavil

    Noční starosta Prahy Jan Štern promluvil o tom, co se za sedm měsíců ve funkci (ne)povedlo. Zklidnit centrum je evidentně těžší, než čekal. | foto: Koláž Expres.cz

    Když začátkem roku nastupoval na post nočního starosty Prahy, měl Jan Štern velké plány, jak zklidnit centrum města, aby přestalo být levnou (a hlučnou) nálevnou Evropy. Po půl roce tu máme výsledky. Varovné plakáty. A taky snížení hladiny hluku z 63 na 61 decibelů, což je prý „zásadní“ rozdíl, což se málo ví. V rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu ale řekl ještě mnohem víc!

    Zklidnit centrum Prahy, to rozhodně není jednoduchý úkol. Hordy žíznivých turistů, kteří přijíždějí za levným koktejlem alkoholu a drog, berou ulice metropole den co den, týden co týden útokem, a to i přes to, že tu na pořádek už 7 měsíců bdí noční starosta Jan Štern, který nyní zhodnotil to, co se povedlo a nepovedlo.

    1. Plakáty

    „Rozjeli jsme kampaň, protože máme za to, že jsou určité informace, vlastně pravidla, která v Praze platí a která nejsou samozřejmá, třeba právě pro cizince, kteří sem přijíždějí. Já nevím, že třeba po desáté hodině je noční klid. To není samozřejmost, to neplatí všude. A pro nás je důležité, aby se tahle informace k lidem dostávala a třeba to nějak regulovalo jejich chování. Kdy se efekt dostaví, to nejsem schopný říct, to je hrozně složité,“ zhodnotil informační plakáty v pořadu Českého rozhlasu.

    „Jsme domluvení s provozovateli většiny podniků v Dlouhé, že všechny naše informační materiály, plakáty si budou sami vyvěšovat. Bude to na ty lidi útočit ze všech stran,“ doplnil Štern.

    2. Pokuty

    Bohužel když došlo na pokuty za pití alkoholu na veřejnosti ve vytčených lokalitách, už tak výřečný nebyl. 

    „To jste mě zaskočil. Přiznám se, že nevím,“ odpověděl redaktorovi, který se zeptal, kolik turistů už dostalo pokutu, která může činit až 10 tisíc korun.

    „Pokuty padají, ale ne v téhle výši. Samozřejmě výše, kterou jsme zvolili, je maximální možná, která se dává třeba za opakované porušování stejného přestupku, ale z nějakého strategického hlediska je důležité, aby ta částka, která tam byla, samozřejmě byla pravdivá,“ doplnil zaskočený starosta.

    3. Strážci zákona

    „Zase jste mě přistihl, číslo přesně nevím, nicméně vím, kolik jich chybí. Chybí v současné době asi 600 policistů...,“ zamyslel se při otázce na počet strážců zákona v nočních ulicích Prahy.

    „V tuhle chvíli, kdy máte v Praze nezaměstnanost v řádu, já nevím, 2 procenta, tak nejsou lidi. Nejsou lidi, kteří by splnili požadavky městské policie. Není vůle nebo není chuť ty požadavky snižovat,“ doplnil Štern, který je ochoten městským policistům leccos slevit, bohužel to nezáleží na něm.

    4. Hluk

    Asi málokdo by tušil, že snížení hladiny hluku z 63 na 61 decibelů v centru Prahy, po kterém volali rezidenti i lidé ubytovaní v dotčených čtvrtích, je naprosto zásadní. 

    „Je to naprosto zásadní rozdíl. Já sám jsem byl překvapený. Protože decibel je logaritmická jednotka, není to fyzikální jednotka...,“ překvapil redaktora Radiožurnálu Štern, který jistě obešel místní obyvatele a sesbíral děkovné dopisy, když je teď v centru takový „klid“.

    5. Rozházet po Praze

    Kromě plakátů má Jan Štern ještě jeden nápad, jak změnit centrum Prahy v klidnější zóny, kde se dá žít, a ne jen pařit a pít. 

    „Zaměřujeme na negativní efekty, které s sebou overtourism, jak se tomu říká, přináší. Zase je to něco, co je problém, který je napříč městy v Evropě už nějakou dobu,“ shrnul neutěšenou situaci masového turismu. 

    „Je to tudíž něco, co neřešíme jenom my. Čili cílem je rozprostřít turisty co nejvíc po Praze. Podporovat takové projekty, které turisty dostanou z centra do dalších čtvrtí, Vršovic, Letné,“ šokoval noční starosta, který si s problémem chce poradit vskutku šalamounsky. Přesune ho do jiných částí města... 

    „Je to běh na dlouhou trať,“ uzavřel s tím, že když je Praha 30 let mimo jiné levnou nálevnou, nenastane změna k lepšímu jen tak sama od sebe a brzy...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:17 úterý 3. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      36
    • Trapas
      34
    • Tvl
      28
    • Super
      26
    • Cože
      20
    • Sladký
      19
    Vezmeme vás na titulní stranu
    Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

    jít naiDNES.cz