Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jak se Pražané zbavují nepotřebných věcí? Vana u stromu, gauč či kávovar u popelnic

    Takhle v okolí Letné někdo odhodil vanu. | foto: Facebook

    Pražané často naříkají, že jim jejich milované město ničí turisté, kteří rádi pod vlivem alkoholu dělají pěknou neplechu. Znečišťují historické budovy, vytrhávají dopravní značky ze země a odpadky odhazují všude možně. Zdá se, že opilí cizinci nejsou jediní, kdo v Praze dělá nepořádek. Expres.cz ještě před koronavirovou krizí zmapoval chování Pražanů, zejména pak to, jak se zbavují nepotřebných věcí. Obyvatelům hlavního města České republiky nedělá žádný problém nechat na ulici například vanu, vánoční stromeček, kávovar či kožené křeslo. Kdo to uklidí? To už není jejich věc!

    Ještě předtím než svět začala paralyzovat pandemie koronaviru, objeli redaktoři Expres.cz několik pražských čtvrtí a zdokumentovali, jak vypadá situace u popelnic. Přervané kontejnery a plasty hozené tam, kde mají být papíry, to nebylo to nejhorší!

    Například na velmi frekventované ulici Koněvova na pražském Žižkově někdo koncem února k popelnicím odložil umělý vánoční stromek.

    Vánoční stromeček v únoru?

    Nejspíše si ten dotyčný řekl, že příští rok dá přednost přírodní jedli či borovici. 

    Nedaleko odsud jsme zase u kontejnerů našli odhozenou matraci. 

    Matrace podle některých patří k popelnicím. Někdo ji přece odveze...

    O 100 metrů dál zase nějaký „inteligent“ nacpal do popelnice lyže a bylo mu úplně jedno, že se tam nevejdou.

    Lyže v popelnicích? Žádný problém!

    Žižkov je obecně brán jako čtvrť, kde dlouhodobě není příliš čisto. Kousek od autobusové zastávky Rokycanova jsme u popelnic na tříděný odpad našli například odložený radiátor, kus plechu či papírové krabice.

    Radiátor na Žižkově

    Takto se na Žižkově vyhazují krabice.

    Proč tohle někdo dělá?

    Nepořádek je k vidění samozřejmě ale i v jiných pražských čtvrtích. Například na Jižním Městě, kousek od stanice metra Háje, se nachází kontejnery, k nimž místní čas od času rádi odhodí nějaký ten domácí spotřebič.

    Například kávovar značky Tchibo.

    Někdo už nepotřeboval kávovar.

    Kousek dál jsme u popelnic našli ale také pohozený květináč.

    Květináč u popelnic na Hájích

    Ve Vršovicích, kousek od stadionu pražské Slavie, jsme zase u popelnic vyfotili kožené křeslo, kterého už se někdo potřeboval zbavit a sběrný dvůr byl nejspíše příliš daleko.

    Ve Vršovicích zase někdo takto odhodil starší křeslo.

    O pár metrů dále si zase nějaký dobrodruh svlékl své oblečení a nechal ho na lavičce. Nejspíše čeká, až mu ho někdo vypere a přinese zpět čisté...

    Takhle se někdo zase zbavil oblečení.

    Ve facebookové skupině Dejvická parta se před časem objevil další šokující snímek. Byla na něm vana, kterou majitel umístil ke stromu mezi dvě zaparkovaná auta.

    Takhle v okolí Letné někdo odhodil vanu.

    Odpad patří do popelnic, matraci popelářský vůz nedokáže odvézt!

    O vyjádření k chování Pražanů jsme požádali tiskového mluvčího Pražských služeb Radima Manu.

    „U kontejnerů na směsný či tříděný odpad platí, že jakýkoliv odpad nelze odkládat vedle nich. Odpad patří do popelnice a v případě velkoobjemového odpadu do sběrného dvora či velkoobjemového kontejneru. Staré ledničky, pračky, nábytek, matrace a televize zanechané vedle popelnice nedokáže popelářské auto během své pravidelné objížďky v dané lokalitě odvézt a ani není povinností posádky takový odpad odstranit,“ sdělil nám mluvčí.

    „Musíme pak ještě rozlišovat, zda se nevhodně odhozený odpad nachází v okolí popelnic na směsný (černé) či tříděný odpad (barevné). U černých popelnic je nejlepší kontaktovat majitele nebo správce objektu a požádat o objednání mimořádného úklidu, případně zajistit odstranění jiným způsobem. Pořádek v okolí těchto nádob jde právě za správcem či majitelem nemovitosti,“ dodal Mana.

    Jak již bylo v úvodu článku zmíněno, fotografie byly pořízeny ještě před koronavirovou krizí. Z toho, co jsme zatím viděli, je zřejmé, že během karantény a po ní bylo chování Pražanů ještě horší. Další reportáž přineseme již brzy.

    Máte podobné zkušenosti? Zašlete nám své fotografie či videa na e-mail tip@expres.cz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:38 pondělí 5. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      54
    • Super
      49
    • Tvl
      49
    • Haha
      40
    • Cože
      38
    • Sladký
      38
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...