Zničené lavičky, haldy odpadků a bezmocní rezidenti: Musí Praha vypadat jako smeťák?

Jako by nestačily počmárané zdi, fasády historických domů a památek, kterými se Praha stává pověstná. Partičky rádoby „revoltující“ mládeže, která se nudí, berou útokem i parky a zelené plochy a je jim úplně jedno, že nedávno prošly nákladnou rekonstrukcí. Po jejich náletech den co den zůstává spoušť, i když odpadkových košů je v okolí víc než dost. Rezidenti jsou zoufalí, městské části raději dělají, že to nevidí. Z metropole se tak na mnoha místech stává smetiště. Kromě méně vychované mládeže k tomu dost přispívají i bezdomovci a ti, kdo na plný úvazek pijí levný alkohol nebo holdují drogám.

„Každý den se schází parta mladých v parku Kaizlovy sady. Pokaždé je tam po nich stejný bordel a pomalované lavičky, které nedávno nově namalovali. Co s tím?“ podivuje se jedna z obyvatelek Prahy 8, které není lhostejné, co se s parkem děje.

„Pomalovali všechny lavičky už v létě, bordel dělají den co den stejný. Když za nimi zajdu, pošlou mě, víte kam,“ rozhořčila se na adresu omladiny, která v parku pravidelně zabíjí čas, rozhodně ale místo nezdobí, spíše naopak.

„Nejsou to náhodou něčí děti tady ze skupiny? Je to znuděná mládež kolem patnácti let, holky mají růžové, modré vlasy, černé oblečení,“ popsala žena, v níž se mísí vztek a bezmoc zároveň.

„Respektuju, že se mládež musí někde vyžít, ale tohle je fakt prasárna,“ zhodnotila.

Podobně jsou na tom i další místa v Praze. „Moc ráda si chodím posedět na Šesťák na Vítězném náměstí. Díky tomuto místu Kulaťák fakt prokoukl. Co mi hlava nebere, jak se chová místní omladina. Přinese si kyblík z fastfoodu a všechen nepořádek po sobě nechá a odejde pryč. To je takový problém zvednout zadek a uklidit po sobě?“ ptá se rezidentka Prahy 6, která léta žije v blízkosti Kulaťáku.

Ještě o poznání hůř to vypadá o pár zastávek dál, dopravní uzel na Palmovce a jeho přilehlé okolí se všemi keři a zákoutími jsou nepořádkem pověstné. Kromě toho, že se zde soustředí lidé bez domova, narkomani a kriminální živly, je tu také „bordel jako v tanku“.

„Stejně nefunguje úklid léta u MČ Praha 4 Budějovická,“ přisadil si obyvatel čtvrtého pražského obvodu a přidávají se další.

„Poslední rok dva se různá individua soustředí v blízkosti stanice Hradčanské, zůstává po nich hrozný nepořádek, otravují kolemjdoucí a člověk se chvílemi bojí, zvláště když s nimi vidí třeba tři čtyři velké psy,“ doplnil hlas z šestého pražského obvodu.

Strážníci sice na dotčená místa jezdí, s problémovými spoluobčany ale většinou nic nezmůžou. Možná by nebylo od věci jim dát igelitový pytel a donutit je po sobě uklidit, když už nic jiného...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:35 pátek 15. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 36
  • 31
  • 30
  • 27
  • 26