Chůva Petra K. týrala děti ve školce v Dubči: Co k hrubiánce řekla ředitelka?

V dětské skupině při MŠ v Dubči docházelo k týrání dětí ze strany chůvy Petry K., která od soudu odešla s tříletou podmínkou a zákazem činnosti. | foto: Koláž Expres.cz

K týrání dvouletých dětí, kterým chůva Petra K. (41) v jedné z dětských skupin v pražské Dubči nadávala do za*raných hovad a ku*d a bila je, se nyní vyjádřila i ředitelka mateřské školy. Co vypověděla o otřesných událostech, k nimž docházelo na přelomu roku 2019 a 2020? Nedalo se brutálním útokům na bezbranné děti nějak zabránit?

„Chtěla bych se vyjádřit k článkům týkajícím se naší mateřské školy a případu chůvy potrestané za týrání dětí v dětské skupině. K tomuto případu skutečně došlo na přelomu let 2019 a 2020,“ řekla v úvodu svého vyjádření ředitelka MŠ v Dubči Lenka Šmerdová.

„Bezprostředně poté, co mi bylo oznámeno a doloženo nahrávkou, že tato chůva hrubě zachází se svěřenými dětmi, jsem sdělila této pracovnici, že dostává okamžitou výpověď a podala jsem na ni trestní oznámení na Policii ČR. O tomto zjištění a mém zákroku byl okamžitě informován pan místostarosta Tregner,“ doplnila.

Rodiče dětí v dětské skupině prý byli o této skutečnosti ihned e-mailem informováni. Probíhalo policejní vyšetřování a soudní řízení a během této doby byli vyslýcháni jako svědci pracovníci dětské skupiny a rodiče dětí. Dne 13. května 2021 si dotyčná vyslechla pravomocný rozsudek. Od soudu odešla s tříletou podmínkou, zákazem činnosti na pět let a pokutou třicet tisíc korun, které musí zaplatit dvěma rodinám.

„Ráda bych zde ještě upřesnila, že k této události došlo v dětské skupině, která je detašovaným pracovištěm a součástí MŠ, ale nemá nic společného s provozem samotné MŠ a jejími učitelkami,“ doplnila ředitelka mateřské školy v Dubči.

„Jsem přesvědčena, a z vyšetřování případu to také vyplynulo, že se jednalo o závažné pochybení jednotlivce a práce ostatních zaměstnanců MŠ byla a je stále vysoce profesionální,“ nechala se slyšet Lenka Šmerdová, která veřejnost i vyděšené rodiče ubezpečila, že udělali všechno pro to, aby se něco podobného už nikdy neopakovalo. 

„V současné době máme v dětské skupině spolehlivé chůvy s praxí a máme na jejich práci kladnou zpětnou vazbu od rodičů dětí v DS. Aby se v budoucnu žádný obdobný případ nemohl opakovat, žádám všechny rodiče dětí, aby byli pozorní a jakoukoli podezřelou skutečnost se nebáli neprodleně oznámit vedení mateřské školy,“ dodala s tím, že chybu lidského faktoru bohužel nelze nikdy stoprocentně vyloučit.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 14. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 5
  • 4
  • 4
  • 4
  • 3