Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zatarasit dveře s mobilem v ruce a nehnout se: Jízda MHD se v Praze stává peklem

    Během pandemie covidu-19 si zřejmě lidé odvykli cestovat MHD a podle toho vypadá. | foto: Facebook

    Pokud jste v poslední době jeli metrem nebo tramvají, možná jste si všimli jedné věci. Lidé jako by během pandemie zapomněli jezdit v MHD. Po téměř dvou letech, kdy byli zavření doma, se samozřejmě s chutí vrhli víru velkoměsta a nikdo jim to nemůže mít za zlé. Bohužel během té doby jako by se jim základy cestování v hromadné dopravě vykouřily z hlavy. Přemisťování se po Praze se tak mnohdy mění v hotový očistec a velkou zkoušku nervů i trpělivosti.

    Přijede metro, otevřou se dveře a v normální společnosti ti na nástupišti nechají nejdříve vystoupit cestující, kteří jízdu končí, pak by nastoupili sami a vybrali si pokud možno místo tam, kde by nebyli na obtíž těm, kdo budou nastupovat nebo vystupovat na stanici příští.

    Zní to jako poučka z mateřské školy, kterou pro jistotu vtloukají dětem do hlavy i učitelky na prvním stupni. Že ji zná snad každý? Že se to nemusí nikomu z dospělých opakovat nebo vysvětlovat? 

    Vídeň zakázala „ležérní způsob sezení“, informují o tom letáčky. V Praze by se zase hodil kurz vystupování.

    Chyba lávky! Češi (a cestující v pražské MHD z řad cizinců) mají na věc úplně opačný názor. 

    Do vestibulu metra vcházím s mobilem v ruce, který nepustím z ruky ani na eskalátorech, jež lepším případě zablokuji tím, že si před ně stoupnu a něco řeším.

    Na eskalátorech se nedržím, protože všude je ten covid-19 a upadla by mi z toho ruka. Zato když schody vypnou a já se nedržím, upadnu, vezmu s sebou další lidi, vyváznu z toho bez jediného šrámu. To dá rozum.

    Na uších mám sluchátka, aby mi všichni mohli, víte co.

    Cestující pražskou MHD by měli projít školením, jak se v dopravních prostředcích chovat. (ilustrační foto)

    Do vagonu metra se musím dostat první, co na tom, že někdo chce vystoupit a já bych ho měl pustit, což by byla aspoň slušnost. Máme přece svobodu a nikdo mě nebude omezovat a určovat pořadí, v jakém se má nastoupit či vystoupit.

    Coby nově příchozí cestující si automaticky stoupám ke dveřím, které slouží pro výstup. Nebudu se přece plahočit těch pár metrů k opačným dveřím, nebo dokonce do uličky, tam stojí jenom lúzři a tupé ovce.

    Ve dveřích se držím stůj co stůj. Co na tom, že jedu ze Skalky do Motola, a navíc ve špičce. Ať mě ostatní obejdou a můžou mi... Beztak mám na uších sluchátka a jsou mi všichni volní. A navíc mám svobodu. Co když se rozhodnu vystoupit třeba na Míráku, že?

    Stát ve dveřích, i když jedu z konečné na konečnou? V pražském metru je to nová móda.

    Na výzvu „s dovolením“ nereaguju a dělám jakoby nic. Popřípadě se řádně dopálím a dotyčného či dotyčnou potrestám pohledem nebo lépe peprnou nadávkou.

    Když nemám mobil v ruce, nahlas telefonuju! Škoda každé minuty, kterou neprovolám v metru. Léta se to nedalo, tak si to musím vynahradit. A pěkně nahlas, protože v těch vagonech není nic slyšet a ostatní jsou mi, víte kde...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:31 neděle 11. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      235
    • Trapas
      59
    • Tvl
      32
    • Haha
      24
    • Cože
      9
    • Sladký
      5
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...