Magistrát zákazů: Praha stopla prodej mořských ryb na trzích, protože se na ně stála fronta

Čerstvé ústřice, krevety nebo grilované kalamáry už si na Farmářských trzích na Kulaťáku nedáte. Stánek s mořskými plody byste tu už měsíc hledali marně. A důvod? Pražský magistrát po deseti letech přišel na to, že se tu prodávají ryby a mořské plody, z nichž část pochází z velkoobchodu. Jejich prodej proto zakázal a stánkaři mají utrum, stejně jako návštěvníci. Pražané se ptají, co radní zakážou dál?

Všichni, kdo si v posledních týdnech brousili zuby na mořské plody nebo čerstvé ryby, měli na sobotních Farmářských trzích na Kulaťáku smůlu. Například stánek Chorvata Marka Šuta tu hledali marně.

„Je nějaký důvod, proč už druhý týden nejsou na trzích prodejci mořských ryb? Kalamáry od Marka a ústřice na rohu jsou naším tradičním rituálem už několik let a fronty u obou stánků jsou důkazem, že oba prodejci na trh patří! Rádi si tam kupujeme i čerstvé ryby domů. Kdy se vrátí? Díky předem za odpověď,“ napsala na stránky provozovatelů trhů manželka zpěváka Kryštofa Michala, známá gastronomická novinářka a foodblogerka Klára Michalová.

A rozhodně nebyla sama, nespokojených návštěvníků trhů je mnohem víc!

„Bohužel, v tuto chvíli podléhají zákazu magistrátu o prodeji mořských ryb a plodů na farmářských trzích,“ vzkázali provozovatelé, kteří nad rozhodnutím vedení Prahy také kroutí hlavou.

Léta ryby nikomu nevadily a teď jsou najednou problém? „Zrušení stánků s prodejem mořských ryb a darů moře je reakcí na kontrolní zjištění magistrátu i veterinární správy,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Kontroly prý zjistily, že se na trhu v rozporu s tržním řádem prodávají dovážené výrobky jako tuňák, krevety, slávky nebo ústřice koupené ve velkoobchodech Makro či Nowaco. Takto zakoupené produkty vadí městské veterinární správě.

Podle Hofmana vyplývá ze samotné podstaty definice farmářských trhů, že má jít pouze o lokální a sezonní farmářské produkty, ne o živočišné či rostlinné výrobky z velkoobchodních sítí. Výzvu magistrátu podle něj dostaly i farmářské trhy na Palackého náměstí.

„Prodejem takových produktů dochází k dehonestaci podstaty konání farmářských trhů a porušování tržního řádu,“ popsal mluvčí magistrátu, co vyhláška z roku 2011 nařizuje.

Majitelé Seafood from Maare pro Lidovky.cz řekli, že mořské ryby a další plody moře kupují z celého světa, ve většině případů přímo od dodavatelů, neboť jde o levnější variantu. 

Je zvláštní, že magistrátu trvalo skoro deset let, než přišel na to, že mořské ryby nepocházejí z českých rybníků a řek.

„Domníváme se, že výnos magistrátu nemá oporu v zákoně, neboť farmářské trhy nejsou v žádných normách definovány jako prostor, kde se nesmí prodávat jiné ryby než ty ulovené v ČR,“ uvedl tiskový mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek a dodal, že všichni návštěvníci trhů si jistě uvědomují, že ryby nebyly vyloveny v jihočeských rybnících nebo že olivy nevyrostly na Moravě.

Spíše to vypadá, jako by ryby a mořské plody byly na magistrátu někomu trnem v oku, což je s podivem, když spotřeba ryb v Česku je na nízké úrovni a odborníci radí ji zvýšit.

Co magistrát zakáže příště? Francouzské sýry? Balkánský ajvar? Italské olivy nebo řezané květiny?

Situace je o to tristnější, že Praha 6 je místem, kde sídlí celá řada ambasád a bylo na místě, aby trhy v Dejvicích nabízely i produkty s jistým mezinárodním přesahem. 

Proč navíc zakazovat něco, co se těšilo velké oblibě a lákalo na Kulaťák lidi z celé Prahy i okolí? Není právě to posláním farmářských trhů?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:37 pátek 20. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 69
  • 52
  • 52
  • 51
  • 45
  • 37