Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bez roušek, zato vzteky bez sebe: Vítejte na přehlídce „bezmozků“ na Staromáku

    Vodní děla, policejní antony, dorazit měl i obrněný transportér. Na pražském Staroměstském náměstí to v neděli vypadalo jako na bojišti. Zasahovali těžkooděnci a v ulicích bylo hodně kouře. Vzduchem lítalo všechno, co měli demonstranti po ruce. Dlažební kostky, lahve od piva i plechovky. Demonstrace proti rouškám a opatřením proti koronaviru se rychle zvrhla v oslavu frustrace, agresivity a „bezmozků“. Mezi chuligány přišel i Daniel Landa, který vyzýval k účasti a podpisu jakéhosi manifestu.

    „Svolavatel nezajistil dodržování nařízení vlády, ačkoliv na to byl několikrát upozorňován. To znamená, že s ním bude zahájeno správní řízení, ve kterém mu hrozí pokuta do výše tří milionů korun,“ řekl k demonstraci na pražském Staroměstském náměstí iDNES.cz ministr vnitra Jan Hamáček.

    Protest na Staroměstském náměstí: Bez roušek a proti nim

    To, zda akce měla být rozpuštěna, musela podle ministra vnitra vyhodnotit policie a městská část, která to povolovala.

    „Jak policie, tak městská část má právo to shromáždění rozpustit, pokud to neučiní svolavatel. Primárně by to měl udělat svolavatel, protože on je za akci zodpovědný. A už nyní je evidentní, že jím svolané shromáždění nedodržuje vládní nařízení,“ doplnil.

    „Jelikož existuje v tomto případě důvodné podezření, že by mohlo dojít k ohrožení života a zdraví osob, policisté do této chvíle zajistili celkem šestnáct osob směřujících na demonstraci, u nichž byly tyto předměty nalezeny,“ uvedla policie před 14. hodinou, kdy demonstrace začala.

    Krátce před zahájením akce neměla celá řada jejích účastníků roušky a nedodržovala rozestupy. Organizátor je dvacet minut před zahájením protestu vyzval, aby si roušky nasadili. Následoval pískot. 

    Protest na Staroměstském náměstí: Bez roušek a proti nim

    Demonstranti měli české vlajky a transparenty, například s nápisem „Stop pokusu na lidech“. Lidé před zahájením také skandovali vulgární nadávky na adresu ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Zazněla i hesla „Čechy Čechům“ či „Prymula do plynu“. 

    Ministr vnitra Jan Hamáček už v neděli dopoledne v Partii na TV Prima uvedl, že kvůli akci je v Praze v pohotovosti jeden tisíc policistů. Ti přijeli z celé země. 

    Protest na Staroměstském náměstí: Bez roušek a proti nim

    „Z mého pohledu je konání demonstrace strašně nezodpovědné. Policie je oslabená, jak ji oslabuje virus. Nepochybně to zvládne, ale bude to stát spoustu peněz a lidského nasazení,“ nechal se slyšet Hamáček. 

    Také premiér Andrej Babiš je v šoku z toho, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří občané, kteří nedodržují nařízení vlády proti covidu, a ohrožují sebe i ostatní. Uvedl to v reakci na dnešní odpolední bitku odpůrců protikoronavirových opatření s policií, která se odehrála v centru Prahy. Babiš v této souvislosti poděkoval policii a uvedl, že je na její vysoce profesionální přístup hrdý.

    „Teď když máme před sebou dva nejtěžší a nejsložitější týdny pro zvládnutí epidemie, jen zaměstnávají zdravotníky, záchranáře a policii, prostě profese, které potřebujeme fakt na úplně jiné činnosti,“ napsal na svém twitterovém účtu.

    Úplně zbytečná akce, která jen upozornila na fakt, že zatímco si policisté, záchranáři a zdravotníci sahají na dno svých sil, řada lidí stále nechápe vážnost situace...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:11 pondělí 15. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      422
    • Super
      314
    • Tvl
      45
    • Haha
      37
    • Cože
      24
    • Sladký
      22
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...