Pražané slaví: Sdílené koloběžky a další turistické „holírny“ zažívají krušné časy

Muzea strašidel, sexu, tortury či komunismu nebo třeba dětské herny patří mezi turistická lákadla, která následující měsíce nemusí přežít. Hrana zvoní i sdíleným koloběžkám, což většina Pražanů kvituje s nadšením, protože jim k srdci nikdy nepřirostly a vždycky byly hlavně na obtíž.

Podle odborníků patří k ohroženým druhům soukromá muzea nacházející se na exponovaných turistických trasách. Nejčastěji jde o „muzea“ zaměřená na české dějiny (komunismus, sametová revoluce) nebo šokující exponáty (muzeum sexu či mučení).

O své stálé zákazníky podle analýzy webového vyhledávače Explorio přijdou i projížďky městem s komentářem, pivní lodě a také agentury zprostředkující turistické či rozlučkové párty (stag party).

„Zrovna toto je typ atrakcí, u nichž nám rozhodně nemusí být líto, pokud se s nimi nadobro rozloučíme,“ uvedl František Peterka z Exploria v rozhovoru pro iDNES.cz.

S čím se Pražané rozloučí moc rádi, jsou povalující se sdílené koloběžky, například Lime, které se svého času válely po celém centru metropole. Některým městským částem už došla trpělivost a začaly jednat. 

„Koloběžky Lime se přestanou povalovat po ulicích Prahy 3. Od pátku minulého týdne znemožnila společnost Lime parkovat kdekoli na ulici. Zaparkovat je nově možné pouze na Prahou 3 určených místech. Sám jsem si to dneska ráno vyzkoušel a funguje to. Jen tak na chodníku jsem nezaparkoval,“ informoval koncem května místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut.

„Mám radost, protože Praha 3 je jedinou městskou částí, kde se k tomuto kroku nechala společnost Lime přesvědčit. Uspěli jsme díky tomu, že jsme pro kola a koloběžky vyhradili dostatek parkovacích míst. Máme jich v Praze 3 kolem dvou set. Systému parkování pro kola v Praze 3 jsme dali název Cyril. Asi jste si všimli, že cyklostojany vyrostly v průběhu minulého roku skoro na každém rohu,“ dodal s tím, že ve třetím pražském obvodu fungují ještě další sdílené služby, které systém plně respektují (Nextbike, Bolt, Rekola).

Z dalších míst v Praze ale koloběžky mizí o poznání pomaleji, a to kvůli chybějící legislativě. 

Magistrát by prý zasáhl rád, podle jeho mluvčího Víta Hofmana ale nemůže. „Stav je stále setrvalý. Memorandum neumožňuje vymáhat tresty za jeho porušování, proto stále čekáme na novou legislativu. Bohužel projednání novely zákona se zaseklo,“ řekl Expresu před časem.

Na co je zákon krátký, možná ve finále vyřeší ona magická ruka trhu, který teď turistickým „holírnám“ nijak zvlášť nepřeje a nevypadá to, že by se to mělo v blízké budoucnosti změnit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:18 úterý 19. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 3
  • 3
  • 2
  • 1
  • 1