Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Místo Pekingu se Praha dohodla s Tchaj-pejí. Dostaneme za to pandu?

    Zdeněk Hřib se svou manželkou na Prague Pride | foto: Profimedia.cz

    Před měsícem byla ukončena sesterská dohoda mezi Prahou a Pekingem. Důvodem měl být sporný bod, který hovoří o politice jedné Číny. Praha se tak vyčlenila z řady elitních evropských měst, která s Pekingem mají uzavřenou smlouvu o vzájemné spolupráci. Nyní jsou zastupitelé blízko dokončení dohody s konkurenční Tchaj-pejí.

    Vypovězení smlouvy s Pekingem vyvolalo řadu emocí a také restrikcí přímo ze strany Číny. Proti magistrátu se tehdy postavil také Hrad, který postup pražských politiků označil za nemravný.

    „Vypovězení smlouvy s Pekingem bylo nemravné, porušilo totiž starobylou zásadu, že se mají smlouvy dodržovat,“ uvedl pro Expres mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

    Praha tehdy argumentovala mimo jiné tím, že dohoda s Pekingem z roku 2016 není pro Prahu tak výhodná, jak bylo slibováno, a nehodlala ve sporu ustoupit.

    Mezitím pražští politici v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) absolvovali cestu na Tchaj-wan, se kterým je Čína v letitém sporu ohledně uznání jeho nezávislosti. Tím vyvolali další kontroverzi.

    „Od počátku bylo zřejmé, že Praha cílí na dohodu s Tchaj-pejí. Vedení hlavního města se tak zachovalo nepoctivě, když předvádělo ideologické zastírací tanečky kolem smlouvy s Pekingem,“ dodal Jiří Ovčáček s připomenutím toho, že cestu primátora a jeho kolegů platil samotný Tchaj-wan.

    O dobrých vztazích mezi primátorem Hřibem a Tchaj-pejí vypovídá také skutečnost, že starosta města s počtem obyvatel 2,6 milionu Ko Wen-je udělil Hřibovi čestné občanství.

    Povýšení spolupráce obou měst na úroveň sesterských měst by podle představ magistrátu mělo přinést výhody v rámci studentské, technologické a kulturní výměny.

    Zdeněk Hřib je provozovatelům beer biků pro smích.

    „Starosta Tchaj-peje také přislíbil prohloubení spolupráce mezi zoologickými zahradami, díky kterému se může Praha těšit na nový vzácný přírůstek, který by mohl Pražanům vynahradit neúspěšný pokus Adriany Krnáčové dovézt do pražské zoo čínskou pandu,“ uvedl v minulosti Jakub Michálek, který byl na Tchaj-wanu společně se svým stranickým kolegou.

    Podle Michálka byl primátor na Tchaj-wanu za celebritu a během několikadenní cesty se objevil ve všech hlavních médiích.

    „Každý rok do Prahy přijede přibližně 190 tisíc tchajwanských turistů, kteří zde utrácí své peníze, což je zhruba třetina všech turistů z čínské oblasti. Praha tyto zámožné turisty potřebuje spíš než jen ty, kteří si k nám přijedou jen zachlastat,“ dodal Michálek. 

    Praha chce dohodu s Tchaj-pejí přijmout do konce roku. Sesterskou smlouvu už navíc podle Taipei Times odsouhlasila komise pro občanské záležitosti.

    Dokument by měl vést k rozvoji přátelských kontaktů, ekonomiky a obchodního styku. Žádný konkrétní projekt však ani jedno z měst doposud nepředstavilo.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:34 čtvrtek 12. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      57
    • Haha
      49
    • Trapas
      42
    • Cože
      41
    • Tvl
      39
    • Sladký
      38
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...