Ucpané metro, autobusy k ničemu. V Praze kolabuje MHD, lidé se hádají o viníkovi

Tahle výluka se opravdu nepovedla. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) na začátek prázdnin naplánoval výměnu pražců v metru mezi stanicemi Kačerov a Pražského povstání, jenže se tak trochu zdá, že situaci podcenil. V pondělí došlo ve vestibulu stanice Pražského povstání k totálnímu kolapsu, přes týden zase lidé na různých místech Prahy nemohli nastoupit do narvaných autobusů. Třešničkou na dortu je od dnešního rána porouchaný eskalátor na Pražského povstání, kvůli němuž mohou cestující do metra vejít jen jedním vstupem.

Jestli se Pražané těšili na klidný prázdninový provoz MHD a tím pádem i pohodlnou cestu do práce, čekalo je nemilé překvapení. Výluka na trase metra C mezi stanicemi Kačerov a Pražského povstání, kde od minulé soboty až do této soboty probíhá výměna pražců, má do hladkého průběhu daleko.

A v poslední pracovní den je ideální čas na bilancování.

Víkend komplikace nepřinesl, první pracovní den ovšem znamenal totální kolaps. Náhradní autobusy XC počtu cestujících mezi Kačerovem a Pražského povstání nestačily, navíc právě ve stanici, z níž metro směrem do centra opět jelo, nastalo pravé peklo.

Okolo deváté hodiny byla narvaná k prasknutí, metro nestíhalo další a další příchozí odvážet, až kapacita stanice přestala stačit, načež musela být uzavřena. Cestující si na výstup museli počkat až dvacet minut. Zdržení kvůli tomu nastalo i v opačném směru, takže se kritická situace dotkla celé linky C.

Metro bylo narvané k prasknutí.

Slovy pracovníka dispečinku, kterého v daný den vyzpovídal server iDNES.cz, ale dopravní podnik pro nahrazení metra udělal maximum. Autobusy XC jezdily v minutových intervalech, což je na hraně kapacity.

V dalších dnech už sice ke kolapsu v žádné ze stanic nedošlo, spousta lidí se totiž nepochybně cestování metrem vyhnula. Jenže právě to si pak vybralo daň na dalších místech Prahy. Namátkou do autobusu 197 na trase Háje – Sídliště Písnice – Smíchovské nádraží nebylo možné už zhruba v polovině trasy nastoupit, protože byl přeplněn. Stejně na tom byly i další linky. K jejich posílení ale v týdnu nedošlo.

Výměna pražců probíhá na trase mezi Kačerovem a Pražského povstání.

Pomyslnou korunou na hororu v pražské hromadné dopravě pak je situace, která nastala opět ve stanici Pražského povstání. Tam totiž, dost možná pod náporem davů, selhal ve čtvrtek ráno eskalátor u nejfrekventovanějšího vchodu. A protože eskalátor je jedinou možností, jak se daným vchodem do metra dostat, lidé musí budovu obcházet a používat vchod vzdálený asi sto metrů.

„Došlo k poškození hlavní hřídele. Víc budeme vědět po rozebrání, což teď dělat nebudeme, nebylo by kde vybudovat zábor. Prvotní odhad opravy je tři týdny,“ řekla iDNES.cz mluvčí DPP Aneta Řeháková.

Pražská MHD kolabovala během výluky na trase metra.

Aby toho nebylo málo, připravil si dopravní podnik v pondělí na Pražany ještě výluku tramvají, kvůli které zkolabovala doprava na Andělu, jelikož byly tramvaje odkloněny do frekventovaných ulic Radlická a Plzeňská.

Kdo za to může?

V diskuzích na internetu vyvolala situace v pražském metru poměrně značný rozruch. Lidé se mezi sebou dohadují, na čí straně je vina. A zda je vůbec co kritizovat.

Spousta z nich zmiňuje pražského primátora Zdeňka Hřiba, vadí zejména to, že dopravní situace v hlavním městě je celkově skutečně špatná, ale on mezitím řeší malicherné problémy a v týdnu si dokonce zajel na výlet do Karlových Varů, kde momentálně probíhá filmový festival.

„Tak jak se vám líbí Hřib, kterého jste si zvolili? Krnáčová najednou není tak špatná, že?“ zní třeba jeden z mnoha komentářů.

Spousta dalších lidí ale jak primátora a v Praze vládnoucí Piráty, tak i samotný dopravní podnik hájí. Spojovat Hřiba s komplikacemi při nutné výměně pražců je podle nich nesmysl, za DPP se zase lidé staví s tím, že dělá vše, co je v jeho silách. Zaměstnanci prý pracují v jednom kuse a situace byla zvládnutá až na pondělní komplikace dobře.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:41 pátek 1. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 13