Cestovky i ministryně nasazují na Hřiba: Magistrát škodí Praze i turismu

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) si mne ruce, jak že to té Číně vytmavil, zdaleka ne všichni sdílejí jeho optimismus a otvírají šampaňské. Politici i cestovní kanceláře a hoteliéři i provozovatelé restaurací se bouří proti poškozování dobrých vztahů s Čínou.

I když magistrát v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem tvrdí opak, vypovězení partnerské smlouvy s Pekingem bude mít podle ekonomů dopad nejen na cestovky, ale i na hoteliéry, restauratéry a drobné živnostníky.

Vypovězení partnerské smlouvy s Pekingem odstartovalo smršť stížností. Hřib je přesvědčen, že Praha odliv čínských turistů výrazně nepocítí, ministryně pro místní rozvoj je přesvědčena o opaku. 

„Nechápala jsem, z čeho vychází pan primátor, tak jsem ho v dopise informovala o reálných číslech, která vychází ze statistických údajů,“ řekla v reportáži televize Nova ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Podle Dostálové do Česka loni přiletělo 680 tisíc čínských turistů. „Číňané patří mezi top deset, v průměru utratí pět tisíc korun,“ doplnil ředitel agentury CzechTourism Jan Herget. Podobně hovoří také cestovní kanceláře.

„Čína je z našeho pohledu významným zdrojovým trhem a podíl čínských turistů je velmi vysoký. Je to čtvrtý nejvýznamnější trh, co se týká návštěvnosti ČR,“ přikyvuje Tereza Picková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Primátor si ale stojí za svým a odmítá, že by případný odliv turistů z Číny Praze nějak uškodil. „Nezpochybňuji statistiky paní ministryně, čínští turisté nejvíc utrácejí v buticích v Pařížské ulici a to Prahu nějak neobohacuje,“ stojí si Hřib za svým.

„Někdo si možná řekne, že ukázal svaly, ale ono ho to doběhne, bude to mít dopady ekonomické, prestižní, do pražského cestovního ruchu,“ míní politolog Jan Kubáček. Podle ekonomů by úbytek čínských turistů znamenal znatelný propad v řádech miliard korun.

Na to, že pražští radní vypověděli sesterskou smlouvu s Pekingem, reagoval i prezident Miloš Zeman, který napsal otevřený dopis čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi. V něm napsal, že pražské komunální politiky nechápe.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:18 neděle 16. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 75
  • 48
  • 48
  • 46
  • 44
  • 43