Obludný ruský kýč z centra Prahy nemizí: Libo-li matrjošky Klička a Zelenského?

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) sice sliboval, jak zatočí s vizuálním smogem v metropoli, matrjošky a další „české“ suvenýry centrum Prahy „zdobí“ dál. Jejich osud kupodivu nezpečetila ani ruská invaze na Ukrajině. A nutno říct, že tu najdete opravdu nečekané kousky!

Občas ve stínu aktuálních událostí zapomínáme na to, že Česko je zemí netušených možností a místem, kde je humor doma. Pravda, občas je dosti ironický, sarkastický a černý, ale co už.

Snad jen v Praze se může stát, aby se na Václavském náměstí chystala obří demonstrace na podporu Ukrajiny, na níž zazní online i prezident Volodymyr Zelenskyj, a o pár ulic dál byly k mání suvenýry, které měly z krámků okolo Karlova mostu už dávno zmizet. Přesvědčili se o tom i fotografové Expresu.

K dostání jsou i matrjošky se starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Zatímco ukrajinská hlava státu bude Čechům děkovat za podporu a pomoc jeho zemi, opodál si můžete zakoupit ruskou matrjošku s jeho podobiznou. Případně vzít zavděk tou, ze které se na vás usmívá Vitalij Kličko, pokud fandíte víc starostovi Kyjeva.

Obchůdky se suvenýry, které mají s Českem společného jen to, že jsou k mání v jeho hlavním městě, ani teď nemizí. A co víc, nabízejí stále stejný tovar, tedy výrobky cílící na (pro)ruské zákazníky, kteří do středu Evropy jezdili na dovolenou. Protože co jiného si přivézt z Prahy než právě ruskou bábušku, to dá přece rozum...

Ruský nevkus hyzdí centrum Prahy dál. Vaz mu zatím nezlomila ani ruská invaze na Ukrajině.

Není to pěkný pohled, nehledě na to, že zdobné dřevěné matrjošky byste třeba v Podkrkonoší, na Vysočině či na Kampě hledali v proudu staletí marně.

Aktuálně sice majitelé zmíněných provozoven nemají zrovna na růžích ustláno, po pandemii zmrazil cesty Rusů pro změnu válečný konflikt, drží se ale kupodivu dál.

Otázkou je, jak dlouho jim to vydrží. Co Zdeněk Hřib? Nezasáhne?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:41 sobota 2. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 14
  • 10
  • 10
  • 8
  • 7