Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Na nový byt v Praze je třeba 17 ročních platů. Ve Varšavě i Vídni jich stačí 9!

    Pražané na nové bydlení šetří z celé EU suverénně nejdéle. | foto: Archiv firem

    Pokud by neměl za tu dobu žádné výdaje, vydělá si průměrný Pražan na byt v novostavbě o velikosti 70 metrů čtverečních za 17 let a 4 měsíce. Česko se tak zařadilo mezi země s nejméně dostupným bydlením v rámci celé EU. Daleko za sebou nechalo i všechny okolní země kromě Slovenska. Také v Bratislavě ceny bytů vyletěly do astronomických výšin. Vyplývá to z aktuálního Indexu dostupnosti bydlení, který pravidelně vypočítává společnost Central Group (CG).

    Náklady spojené s bydlením dlouhodobě rostou výrazně rychleji než výdělky. Od začátku roku 2015 ceny bytů vyskočily o 136 procent, mzdy „jen“ o 41 procent. Vlastní byt v Praze se tak stává pro mnoho lidí nedosažitelným luxusem, není divu, že se Česko vyšvihlo na špici zemí EU, kde je bydlení nejméně dostupné.

    „Tempo růstu nyní kopíruje pouze Bratislava, kde je potřeba 14,8 průměrných hrubých mezd. Naopak v Berlíně, ve Vídni nebo Varšavě lidé na nový byt dosáhnou nejrychleji, a to zhruba za 9 let. Ve srovnání s Prahou tedy skoro za poloviční dobu,“ uvedla výkonná ředitelka CG Michaela Tomášková.

    V Praze je možná blaze, ale suverénně je tu taky nejdráž. Svědčí o tom nejen data mezinárodní databáze Numbeo, která monitoruje situaci v bezmála 11 tisících městech světa, ale i současný Index prosperity Česka. Na něm se podílí Česká spořitelna a analytický portál Evropa v datech a aktuálně tuzemsku přisoudil nelichotivou 21. příčku v kategorii bydlení v rámci celé EU.

    „Ceny nemovitostí v Česku vzrostly podle posledních dat Eurostatu ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně o téměř 26 procent, což je největší nárůst z EU. Spolu s růstem úrokových sazeb se tak vidina pořízení vlastního bydlení stala opět vzdálenější,“ uvedla analytička České spořitelny Tereza Hrtúsová.

    I Rezidence Erbenova sází na dobrou adresu a zázemí klidné pražské čtvrti.

    Podle Indexu dostupnosti bydlení CG na nový byt v Praze s plochou 70 metrů čtverečních lidé vydělávají více než 17 let. Počítá se přitom s průměrnou hrubou měsíční mzdou v metropoli 50 363 korun a cenou nového bytu o 10,4 milionu korun. 

    Na jeho pořízení je tak potřeba 17,3 ročních mezd, před pěti lety to přitom bylo 12,7.

    V Česku se také málo staví, což podle odborníků vede ke zdražování bytů. Podle šéfa CG Dušana Kunovského se v Praze připravuje 134 tisíc nových bytů, ale ročně se dokončí jen okolo 3 tisíc. 

    V pražském Karlíně roste Fragment, projekt skupiny Trigema. Nabídne nájemní bydlení ve 140 bytech.

    „Praha potřebuje kvůli deficitu z minulých let stavět minimálně 10 tisíc až 15 tisíc nových bytů ročně,“ uvedl.

    Ceny (nejenom) v Praze šponuje i dlouhý administrativní proces schvalování. Zatímco na severu Evropy je to otázka měsíců, v Česku není výjimkou i lhůta 10 let, což nás řadí po bok zemí, jako je například Pobřeží slonoviny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:07 úterý 25. října 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      11
    • Haha
      9
    • Super
      5
    • Cože
      3
    • Trapas
      3
    • Sladký
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...