Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Praha má plán, jak zlepšit bytovou situaci: Nové byty pro ty, kdo nemají auto?

    Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) zpracoval nový plán na budoucí rozvoj bydlení. Cílem je stavět 9000 bytů ročně a vlastnit 35 000 městských bytů do roku 2030. Strategie se konkrétně věnuje výstavbě dostupného a kvalitního bydlení a zvyšování počtu městských bytů. V souvislosti s tím se vyrojily dotazy ohledně parkování, které je v metropoli dosti palčivým problémem.

    „Je primárně v zájmu samotné Prahy, aby vznikl dostatečný počet dostupných nových bytů. Zároveň je nutné soustředit se na zvyšování kvality a atraktivity bydlení a posilování jeho udržitelnosti. S tím souvisí i zlepšování podmínek života Pražanů,“ uvedl 1. náměstek primátora Petr Hlaváček k novému plánu na budoucí rozvoj bydlení, který zpracoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

    V metropoli by mělo vznikat každý rok 9000 nových bytů (aktuálně je dokončeno zhruba 5500 bytů ročně). Do roku 2030 by se měl počet městských bytů rozšířit minimálně na 35 000 a hlavní město by mělo také disponovat minimálně 5000 sociálních bytů. Dokument se věnuje také Airbnb, kdy navrhuje snížení celkového počtu bytů na této platformě z více než 11 000 na 5000.

    „Řeší se nesmyslná položka v rozpočtu výstavby v podobě minimálních parkovacích míst? Razantně to zrychlí a zlevní výstavbu a navíc nebude přispívat k automobilizaci v Praze,“ reagoval na Twitteru IPR jeden z uživatelů, který zmínil dosti ožehavé téma parkovacích míst a počtu automobilů v hlavním městě.

    Dotaz vyvolal bouřlivou debatu o tom, jestli se dá něco takového vůbec uvést v praxi, a to nejen v Praze, která je co do počtu aut na obyvatele velice bohatá.

    „Prozatím ne. Otevírá to nekonečnou debatu o omezování automobilů, nedostupnosti parkování a odporu k nové výstavbě,“ reagovali zástupci IPR. 

    „Bylo by třeba otestovat model, kdy se obyvatelé zavážou, že automobil vlastnit nebudou. Pak taková budova může vzniknout a bylo by to patrně přijato i sousedy,“ doplnili s tím, že nová výstavba často naráží na odpor starousedlíků, kteří se bojí i „svá“ parkovací místa.

    „Setkáváme se s odmítáním výstavby kdekoliv poblíž stávající zástavby. V diskuzích zaznívají různé argumenty a jedním z nich bývá doprava a parkování. Stávající obyvatelé v bytech, které garáže nemají, jsou nuceni parkovat na ulicích. Automaticky tak vzniká obava, že nově příchozí sousedé jim zaberou parkovací místa. Pokud by tedy vznikala budova bez parkovacích stání, je velmi pravděpodobné, že se rezidenti přirozeně postaví proti výstavbě i z tohoto důvodu,“ řekl webu Autosalon TV mluvčí IPR Petr Vácha.

    Upozornil na fakt, že budova postavená bez parkovacích míst je levnější. „Pokud by tedy taková budova měla být přijata, museli by v ní bydlet lidé bez vlastních aut. Nešlo by však o nařízení, ale volbu,“ doplnil. Bydlení v takovém bytovém domě budově ve výsledku hlavně pro ty, kteří nemají a do budoucna nechtějí vlastnit auta.

    „Vlastnictví automobilu rozhodně omezovat nechceme a neumíme si to ani představit. Auto je pro mnoho Pražanů nezbytnost a velmi dlouho to tak ještě bude,“ dodal Vácha.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:30 čtvrtek 19. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      29
    • Haha
      5
    • Super
      4
    • Tvl
      4
    • Cože
      3
    • Sladký
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...