Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co bylo včera drahé a out, je dnes cool: Developeři mění hotely a kanceláře na byty

    Malometrážní byty nabízí také developer PSN, který s úspěchem přestavuje například kancelářské budovy a dělá z nich ubytovací jednotky. | foto: Archiv firem

    Firmy, které se specializují na přestavby interiérů, ať už třeba hotelových pokojů, nebo kanceláří, mají a hlavně budou mít v Česku žně! I přes sliby „nové“ vlády je vyřízení stavebního povolení během na dlouho trať. Developeři se tak stále častěji pouštějí do věcí, nad kterými ještě před pár lety ohrnovali nos. Nevyužité administrativní prostory i obří hotelové komplexy přestavují na byty. Ty jsou rok od roku menší. Výjimkou nejsou garsonky menší než 20 metrů čtverečních.

    Velké věci se už brzy začnou dít na jižním okraji metropole. I když byla ve hře i demolice, pražský magistrát nakonec investuje do přestavby hotelu Opatov na Jižním Městě na byty za 689 milionů korun bez DPH. Práce provede firma Hochtief CZ, kterou dnes radní vybrali jako vítěze veřejné zakázky vypsané v roce 2018.

    Ještě začátkem roku loňského roku radní přidělení zakázky zamítli s tím, že se jim cena zdá moc vysoká. Za pár měsíců bylo všechno jinak a k původnímu projektu se rychle vrátili.

    Praha chtěla hotel Opatov původně zbourat. Nakonec ho přestaví na byty.

    Město si nechalo od Pražské developerské společnosti vypracovat analýzu alternativních variant, jak s výškovou budovou a dominantou Jižního Města v budoucnu naložit. S ohledem na rostoucí ceny ve stavebnictví by další odklady nebyly pro město výhodné, a tak se radní rozhodli se stavbou příliš neotálet. Co bylo včera drahé, dnes a už vůbec ne zítra za ty peníze nepořídíte.

    Změní se i část hotelového komplexu Top hotel Praha na pražském Chodově. Nově z něj budou rekonstruované ubytovací jednotky. Potenciální zájemci si můžou vybrat z celkem 227 jednotek o dispozicích od 1 + kk po 2 + kk (od 22,6 metru do 48,7 metru čtverečních).

    Část hotelového komplexu Top hotel Praha na pražském Chodově se promění na ubytovací jednotky.

    Metry rychlým tempem ubývají i u projektů nových. Před deseti lety by developer s garsonkou, která čítá 19 metrů čtverečních, u klientů moc nepochodil a nabídka by dlouho ležela ladem. Kdo by si kupoval větší skříň, že ano? 

    Dnes se takový byt prodá bez problémů. Co na tom, že se tam sotva vejde jeden člověk, natož pár. Zoufale chybí úložné prostory, a i když je teoretická možnost přikoupit sklepní kóji, problém s nedostatkem místa to nevyřeší. 

    Nové byty, a to nejen garsonky, týká se to i těch větších, mají jednu „výhodu“. Člověk si zvykne nehromadit věci, a když se stěhuje, dost jich probere. V novostavbách navíc nemůže počítat s expanzí do výšky, jako tomu je ve starších činžovních domech s vysokými stropy, a tak si musí dobře rozmyslet, co doma nutně chce a potřebuje.

    Malometrážní byty nabízí také developer PSN, který s úspěchem přestavuje například kancelářské budovy a dělá z nich ubytovací jednotky.

    Nekřesťansky drahé bydlení (poměříme-li průměrné ceny nemovitostí a pronájmů s platem běžného Čecha) tak učí lidi ke skromnosti hned dvakrát. A taky přivádí na myšlenku, jak bylo bláhové a krátkozraké se po roce 1989 vysmívat panelákům a bytům v nich postavených. 

    Ty dnešní se jim výměrou, často i dispozičním řešením a úložnými prostory, mohou vyrovnat jen stěží. Máme samozřejmě na mysli vzájemně porovnatelné byty. Bylo by bláhové poměřovat loftový apartmán v prestižní čtvrti s výhledem na Prahu a dvoupokojové „nic“ na periferii, ať už bylo postaveno kdykoliv.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:30 neděle 18. září 2022. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      16
    • Tvl
      14
    • Trapas
      11
    • Super
      9
    • Sladký
      6
    • Haha
      4
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...